teaterkritik - kulturproduktion

Skvalpet – Malmö Dockteater

2017-01/skvalpet1.jpg

För tio år sedan recenserade jag Lennart Hjulströms memoarbok om hans liv som regissör, skådespelare och teaterchef. Boken gjorde mig förstämd då den belyste de trista rutiner, regler och personliga svagheter som hämmar den konstnärliga kraften på en teater. Vart tar visionerna vägen? Hur engagerar man bäst personalens kreativitet i arbetsprocesserna? Hur utövas ledarskap?

Just dessa frågor genomsyrar Erik Holmströms inkännande och intelligenta nya dockteaterkomedi, Skvalpet. Med 18 pekfingerhöga dockor som utgör ensemble, konstnärlig ledning, tekniker och marknadsförare på en teater skildrar han arbetet med en uppsättning, Skvalpet. Den hyllade fiktive regissören Erik Högström (sic) har anlitats för en uppföljning av sin dokumentära succépjäs Funktionell dumhet. Stoffet består av intervjuer med personer som Arbetsförmedlingens tidigare generaldirektör i ett uttalande klassade som lågpresterande: ”halta, lytta, psykiskt sjuka, blinda, döva, rullstol, knäppa fast det inte syns, snygga med opererade tuttar”.

Den gästande regissören önskar med ensemblen kollektivt utforska vad ”skvalpet” är – men hamnar i kvävande tystnader och mediokra samtal där anställda säger platta saker, uttalar klyschor från rådande norm- och genusdebatter och i största allmänhet är ängsliga att utmana sina överordnade. Erik Holmström fångar träffsäkert de små sociala friktionerna mellan olika yrkesgrupper inom teatern, vilket ger igenkänning från många arbetsplatser i dagens Sverige.

Alla har egentligen problem med ledarskap. Problem att känna och visa auktoritet i respektive yrkesroll. Regissören är rädd för både ensemble, chef och skyddsombud, vill att ”alla ska må bra”. Chefen utövar lågmält hotfull härskarteknik, skådespelarna är mer uppfyllda av privata engagemang och sina utseenden än av det kollektiva projektet. I själva verket är väl detta en illustration av allt ”skvalp” som dagligen rörs runt och tar energi på en arbetsplats, där man skulle kunna uträtta stordåd tillsammans?

Erik Holmströms engagemang går däremot inte att ta miste på. Med kärlek och omsorg för han runt dockorna, som filmas av Sofia Andersson och liveprojiceras ovanför scenen. Johan Bergmans detaljerade scenografi rymmer både teater och svensk stad i miniformat – tillsammans med en scenmodell som Sören Brunes hann utföra innan han dog förra året.

Med magisk musik, en levande kör och obetalbart roliga situationer är ”Skvalpet” ännu en liten triumf för Malmö dockteater.

Skvalpet

Idé, koncept, medv: Erik Holmström

Regi: Erik Holmström och Andrea Edwards

Scenografi: Johan Bergman, Sören Brunes, Kostym: Sandra Haraldsen, Dockhuvuden: Ida Mira Johansson, Musik: Cecilia Nordlund och Lotta Wenglén

Malmö dockteater

Publicerad SvD 18/1 2017

Foto, pressbild Malmö Dockteater

Läs mer om Erik Holmström:

  • Intervju med Erik Holmström, grundare av Malmö Dockteater >>>
  • Funktionell dumhet – dockdokumentär av Erik Holmström, Malmö Dockteater >>>