teaterkritik - kulturproduktion

Funktionell dumhet – dokumentär dockteater av Erik Holmström

Det finns en ömsint och svidande ironi i att göra Arbetsförmedlingens chefer och handläggare till marionetter i en karikerad, gråfärgad samhällsteater. Erik Holmström inviger sin nystartade Malmö Dockteater med en dokumentär teatersatir av sociologen Roland Paulsens omtalade studie Vi bara lyder. Här blir dockorna små grå, lydiga pappfigurer i det större maskineri som teater och samhälle är.

En docka heter Roland Paulsen. Utstyrd med en liten bandspelare i kartong guidar han oss runt på sina fältundersökningar i AFs absurda värld. Med hjälp av scenografen Emelia Carlsson iscensätter Holmström ett oändligt sömnigt, grått väntrum på Arbetsförmedlingen, där arbetssökande dockor mödosamt tar sig in och låter sig myndighetsgranskas.

Detta är en teatervärld som kombinerar stråk av Roy Andersson, Liv Strömquist och Sara Granér: en grotesk, absurd och poetisk fantasi över svenska regelverk och lydnad – med fullvuxna skådespelare böjda över meterhöga, sköra, ivrigt gestikulerande figurer. Rösterna läses av andra skådespelare och förvrängs i ljudmixer, så de låter artificiellt knasiga, som seriefigurer.

Detta konstnärliga uttryck skapar förstås en särskild resonans åt de dokumentära intervjuerna, där AFs anställda diskuterar ”besvärliga människor”, talar om tydliga, trygga direktiv och regler som ska följas, eller går på personalmöten för att prata om inskrivningsrutiner, arbetsrapporter och obegripliga förkortningar.

Scenbilderna som byggs upp på denna lilla perspektivscen är genomgående imponerande, i en skön blandning av teatergyckel och gränslös ambition. Mest minnesvärd är intervjuscenen på Sturebadet med Angeles Bermudez-Svankvist, AFs kaxiga generaldirektör som tvingades avgå efter svindlande räkningar på telefon och mobilsurf. Här engageras hela ensemblen i att gestalta dockor och manipulera målade masonitskivor som vågor i bassängen.

Med alla lustfyllda infall är det förstås lätt att sväva ut i teaterleken. Tyvärr är Funktionell dumhet en alldeles för lång föreställning för just det koncept den följer. Poängerna – om tjänstemän som utifrån olika bevekelsegrunder lyder ett system och chefer som arrogant utnyttjar det – är tydligt utredda redan före paus. Roland Paulsens slutord efter två och en halv timmars satir missade i alla fall jag, eftersom jag då var så trött på att höra på de förvrängda rösterna.

Det hindrar dock inte att nya Malmö Dockteater, granne med det innovativa feministiska scenkonstkollektivet Potato Potato, känns som en frisk fläkt. Framför allt tycks det bli en olydig scen, där allt kan hända.

Funktionell dumhet

Malmö Dockteater

Text: efter Roland Paulsens Vi bara lyder

Koncept, dockor: Erik Holmström

Scenografi: Emelia Carlsson

Medv: Andrea Edwards, Malin Morgan, Nils Dernevik m fl

Publicerad SvD 4/5 2015

Läs mer om Erik Holmström:

  • Intervju med Erik Holmström, grundare av Malmö Dockteater >>>
  • Skvalpet – Malmö Dockteater >>>