teaterkritik - kulturproduktion

Made by Malmö #2: Ge mig en ledtråd av Tobias Allvin

2017-11/ledtr-d2-riki-virc.jpg

Vi är nog många som i dessa tider av konflikter, metoo och extrem skatteplanering längtar efter personer med mod och civilkurage, efter hjältar med tydlig moralisk kompass, som skulle kunna vara våra förebilder. Det är ju svårt att vara människa i en tid där Gud är död och alla ismer har imploderat, där vi barrikaderar oss i djupa skyttegravar av värderingar, kränkthet och snabbtänkta åsikter.

Det är därför lätt att följa Teater Theatrons Suzanna och Zeljko Santrac när de i en underfundig liten filosofisk-politisk kabaré söker definiera vad hjältar och mod är. Ge mig en ledtråd heter detta scencollage, med text och musik av Tobias Allvin, i regi av Karin Parrot-Jonzon.

Flera olika ledtrådar sammanvävs här i dialog och sång. Utgångspunkt är den amerikanske mytologiprofessorn Joseph Campbells (1904-1987) bok Hjälten med tusen ansikten från 1949. Suzanna sitter på scen och läser högt ur boken för Zeljko:

”Din väg skapas av varje steg du tar /…/ Bli hjälten i ditt eget epos”, läser hon bland annat. Han funderar och börjar minnas sin egen ungdoms hjälte och förebild – Jugoslaviens president Tito!

Med en enkel röd pionjärsjal om halsen drömmer sig Zeljko tillbaka till ungdomens beundran för landsfadern på Balkan – och han minns hur tusentals människor på stadion föll i tårar när presidenten dog, mitt i ett spännande fotbollsderby som avbröts och övergick i samlad landssorg.

Paret på scen reflekterar tillsammans, minns vardagshjältar, idrottshjältar och stora hjältar, sjunger till Jonatan Sersams ackompanjemang och gestaltar scener med enkel rekvisita, i Peter Holms scenbild av ett vitt segel som faller från fonden ut på golvet.

Enligt Joseph Campbell söker vi människor inte meningen med livet, utan en känsla av att vara levande. I en stark slutepisod berättar Suzanna och Zeljko om ett milt sagt livsförhöjande ögonblick av mod, då en person oöverlagt ingriper för att hjälpa en medmänniska från misshandel av militärer, medan andra bara tittar på.

Hjälte är inte något man kan planera att bli, det är ingen utstakad karriär. Det är ett sätt att förhålla sig till nuet, en beredskap, som kanske gör att vi agerar rätt, just när det behövs av oss.

Ge mig en ledtråd

Text, musik: Tobias Allvin

Regi: Karin Parrot-Jonzon

Scenografi: Peter Holm. Medverkande: Suzanna Santrac, Zeljko Santrac, Jonatan Sersam

Teater Theatron, Bastionen, Malmö

Publicerad 20/11 2017, exklusivt för theresabener.se
Del av serien Made by Malmö >>>
Foton, Ge mig en ledtråd, Riki Virc

Läs mer om Teater Theatron:

  • Den vita kråkan, Eichmann i Jerusalem – av Donald Freed, Teater Theatron >>>
  • Jag går över gränser men är ändå kvar – Teater Theatron >>>