The Blind Poet – Jan Lauwers och Needcompany
Det var en strålande idé av danska scenkonstfestivalen CPH Stage att öppna årets upplaga med The Blind Poet av Jan Lauwers med Needcompany. Det belgiska scenkonstkollektivet har i många år turnerat internationellt och är, med sina kulturellt eklektiska uttryck, riktiga festivalfavoriter. Så går deras uppsättningar också rakt in i samtidens mångkulturella härdsmälta och frågar varför vi människor är så måna om att sätta upp gränser mot varandra, varför vi avvisar den andre, i namn av vår egen nation, ras, kultur, historia.
The Blind Poet (som hade premiär 2015 på Kunstenfestivaldesarts i Bryssel) är ett sprudlande polyglott collage av text, dans, musik och rörlig skulptur som utforskar när och varför de där gränsdragningarna människor emellan alls har uppstått. Det sker genom sju sekvenser med porträtt av lika många artister i kollektivet. Jan Lauwers har skapat konceptet och skrivit pjäsen utifrån samtal med var och en av dem om deras familj, historia och sociala förankringar.
Här uppstår ett brokigt galleri av personer och berättelser. Först ut är Grace Ellen Barkey, medgrundare av Needcompany (1986), iförd en indonesiskt präglad dräkt, blomstrande huvudbonad, hoptejpade clownskor och klassisk europeisk clownsminkning. Hon beskriver sig som ett ”mångkulturellt under”: lite kines, indones och muslim, med rötter som även kan spåras till en medeltida tysk borgmästare. Hon avbryts av Mohamed Toukrabi, som rör sig i en elegant men utmanande koreografi färgad av hiphop. Han deklarerar stolt leende att han är en ”perfekt monokulturell tunisier och muslim”. Senare i föreställningen ska vi få uppleva hans kopplingar till den blinde arabiske poeten Abul al ’ala al Ma’arri, som levde och verkade för drygt 1000 år sedan i Aleppo, Tripoli och den urkristna staden Antiokia. Den blinde poeten var en tidig upplysningsman, som trodde på förnuft och avvisade religionernas dogmer. 2013 blev en byst av Abul al ’ala al Ma’arri i hans födelsestad halshuggen av jihadistiska mörkermän…
Lauwers kompani rullar så upp episoder från de enskilda konstnärernas släkthistoria, berättelser som tar avstamp i nuet och går 1000 år bakåt i tiden, genom sydeuropeiska korståg, norska vikingaliv, medeltida flamländska bykulturer och judiska shtetl i Vitryssland där några lyckas fly undan pogromernas massgravar och hamnar i USA.
I ett skönt gycklande scenspråk belyses det godtyckliga och absurda med våra ivriga anspråk på nationella, etniska och religiösa identiteter. I grunden är vi ju alla sprungna ur en gemensam historia av jordisk existens – eller som Anna Sophia Bonnema säger i en lågmäld monolog: ”Vi lever under samma sol och samma lavaaska. Känner jag mig själv känner jag andra.” Och Jules Beckman, en banjospelande cowboy med judisk hippiemamma från Minsk, konstaterar osentimentalt att vi alla är antingen kannibaler eller flyktingar – äta eller ätas, det är människans val.
I Jan Lauwers scenkonst är scenografin alltid medagerande, och i The Blind Poet presenteras en rad mobila sceniska skulpturer som bryter in i berättelserna. En mycket stor gungbräda balanserar en uppstoppad häst, två stora torn med långa lansar krigar högljutt mot varandra så att det överröstar den performer som just ska redogöra för smärtsamma personliga minnen. Det pågår alltid ett krig som är större och värre än just mitt enskilda drama. Och i den scen där Mohamed på klassiskt skönklingande arabiska reciterar poeten Abul al ’ala al Ma’arri reser sig plötsligt en uppblåsbar, oformlig plastfigur som kommer att fylla nästan hela scenen.
Teaterns svar på våra självhögtidliga föreställningar och ibland pretentiösa krav på herravälde över varandra är löjet, leken och humorn. Jan Lauwers och Needcompany relativiserar och avdramatiserar människans strävan att ständigt formulera absoluta ideal som efterhand blir exkluderande och inskränkta. I deras värld är vi alla ett slags blinda poeter som famlar runt i existensens villospår – älskansvärda, fega, våldsamma, påhittiga, vackra, fula, alltid i rörelse som små men trots allt meningsbärande aktörer i en mycket stor berättelse.
Publicerat exklusivt för theresabener.se 5/6 2017.
The Blind Poet
Koncept, text, regi, scenografi: Jan Lauwers
Musik: Maarten Seghers
Kostym: Lot Lemm
Medverkande: Grace Ellen Barkey, Jules Beckman, Anna Sophia Bonnema, Hans Petter Melø Dahl, Benoît Gob, Maarten Seghers, Mohamed Toukabri och Jan Lauwers
Needcompany, gästspel 31/5 2017 på CPH-Stage, Det Kongelige Teater, Köpenhamn
Läs mer om Jan Lauwers:
- Teaterfestival i Avignon 2009 >>>
Läs mer om CPH Stage:
- CPH Stage 2017 (1) – hyllning till det avvikande >>>
- Om teknologisk scenkonst – och människomaskiner, CPH Stage (2) >>>
- Kan scenkonsten frigöra oss från oss själva? CPH Stage (3) >>>
- CPH Stage 2016 – Identiteter och gemenskap utforskas på scen >>>
Foton: The Blind Poet, Needcompany, Maarten van den Abeele