teaterkritik - kulturproduktion

Une chambre en Inde – Théâtre du Soleil avväpnar terrorister och tyranner

2016-12/1480678251_soleil-inde1-c-michele.laurent.jpg

Paris präglas denna höst av ett slags lågmäld förstämning. Terrorattentaten under 2015-16 väcker sorg och vrede, de utreds i ändlösa samtal. Men i grunden finns en vanmakt. Hur ska vi någonsin begripa varför unga franska medborgare plötsligt dödar urskillningslöst och sedan tar sina egna liv?

Samtidigt är det fullsatt på teatrarna. Här tydliggörs verklighetens sammansatta väv med estetik och poesi, i en befriande distans till den omedelbara smärtan. Genom djuplodande verk av ledande internationella scenkonstnärer, som Ivo van Hove, Krzysztof Warlikowski, Dieudonné Niangouna, Rabih Mroué, Forced Entertainment med flera, får vi perspektiv på människans eviga cykler av våld, intolerans och maktspel. Men märkligt nog tar ingen direkt upp de aktuella attentaten i Europa, krigen och flyktingarna.

Ingen – utom legendariska Théâtre du Soleil. Under uppkäftig ledning av den okuvliga Ariane Mnouchkine går kollektivet rakt in i de blödande såren. Inte för att gråta eller moralisera, utan för att mana oss till humanistisk resning. Med skratt, komik och fars som vapen bemöter de världens pågående drama.

Théâtre du Soleils nya uppsättning heter Une chambre en Inde, Ett rum i Indien. Den utspelas under en varm natt i sydindiska Pondichéry, där en fransk kvinna med turistdiarré stressat drömmer om sitt pågående teaterprojekt. Denna Cornelia ska iscensätta en fransk-indisk uppsättning av en episod ur det hinduiska eposet Mahabharata. Men hon tvivlar på sig själv: vad har traditionell teater att säga om dagens konflikthärdar?

Natten och den fyra timmar långa föreställningen ska ge henne svar. I ett rungande tempo hemsöks hon av kriser, visioner och lyckorus. Cornelia och publiken kastas ut till en tortyrkammare i Syrien, där offret frågar bödlarna vem de representerar: Daech, Nusrafronten, eller Assadregimen? Våldsmännen börjar gräla sinsemellan och kommer av sig med sina skruvdragare…

Vi hamnar i en öken där jihadister fumlar med sina mobiltelefoner och råkar spränga sig själva i luften. IS gör en propagandafilm till toner av Lawrence of Arabia, men endast den deltagande kvinnan kan sina repliker och övermannar de korkade mörkermännen.

Våld och terror skildras med teaterns satir och löje. Här är också kvinnorna starka och modiga när fundamentalistiska hinduiska män vill gifta bort sina minderåriga döttrar eller förbjuda dem att studera. En hjältinna är den indiska lärarinnan Sita, som står upp mot könsdiskriminering och brutala hot.

Mnouchkine och Soleil åkallar Shakespeare och Tjechov, de spelar Mahabharata-episoden, som tar upp kvinnans makt. Men viktigast av allt är ensemblen, med 25 nationaliteter på scenen. Inte för att följa några politiska direktiv om mångfald, utan därför att Soleil i 50 år har utforskat och samarbetat med teatrar från olika kulturer.

Théâtre du Soleil har alltid sökt ett universellt tilltal, i respekt och engagemang för människors olika traditioner och liv. Det lyser nu inifrån teaterns indiska rum – ett rum där hela världen ryms.

Une chambre en Inde
Théâtre du Soleil – kollektivt verk
Regi: Ariane Mnouchkine
Musik: Jean-Jacques Lemêtre

Medv: Hélène Cinque, Duccio Bellugi-Vannuccini, Shaghayegh Beheshti, Nirupama Nityanandan, Omid Rawendah, Samir Abdul Jabbar Saed, Dominique Jambert m fl

Foton: Une chambre en Inde, Théâtre du Soleil, Michèle Laurent

Publicerad SvD 1/12 2016

Läs mer om Ariane Mnouchkine och Théâtre du Soleil:

  • The Valley of Astonishment av Peter Brook och Macbeth med Théâtre du Soleil >>>
  • Théâtre du Soleil - Les Naufragés du Fol espoir - ett nytt, generöst teateräventyr! >>>
  • Paris erbjuder nya former i socialt engagerad teater: Joël Pommerat, Les Etonnistes, David Bobée, Théâtre du Soleil... >>>
  • Théâtre du Soleil/Ariane Mnouchkine - Les Ephémères >>>
  • Paris - en internationell knutpunkt för nydanande teater och scenkonst >>>