teaterkritik - kulturproduktion

Riddare av tusen äventyr – scoutpjäs av PotatoPotato

2019-11/89804123-037d2.jpg

Ett gäng flickscouter är hjältinnor i Malmöbaserade feministiska scenkollektivet Potato Potatos nya verk. Deras strategier och kreativitet inför naturens utmaningar gestaltar en livskraftig femininitet.

Det var förstås inte meningen att flickor skulle bli scouter. Inte skulle de kunna våga vistas i en farofylld miljö, träna överlevnad och sammanhållning, slå upp läger med mera. Det var förstås inte meningen att flickor och kvinnor alls skulle lära sig ta plats i världen, utan snarare hålla sig i bakgrunden med sin femininitet och låta pojkar/män sköta allt viktigt.

Av just dessa skäl sätter scenkollektivet Potato Potato en grupp flickscouter i centrum för sin nya uppsättning, Riddare av tusen äventyr. Flickscouter som drivande, nyfikna, dynamiska, rädda, modiga och solidariska människor, alltid redo att möta livets och vildmarkens olika utmaningar.

Linda Forsell regisserar en underbar kvartett, med scoutnamnen Stråle, Sten, Kid och Max. Var och en är iförd blå skjorta, grön scarf och uniformsmössa, med kjol eller byxor och vita gympaskor. De intar Hanna Reidmars scenografi och bygger upp stommar till tält av en mängd stora trädgrenar som staplats på scenen.

Johanna Malms Max tar kontroll över naturen genom att benämna allt. Amanda Quarteys Sten berättar om uven, den stora, ”stygga” fågel som gett patrullen dess namn. Ella Schartners Kid gömmer de andras tandborstar i naturen för att testa om de kan orientera sig, medan Li Molnár Kronlids Stråle svingar yxan och klyver ved.

De sjunger, tillämpar räddningsstrategier på varandra och planerar attacker mot grannpatrullen. Elektronisk musik och betvingande låtar av artister som Robyn och Peaches (Boys Wanna Be Her) målar upp en offensiv feminin sfär. Allt är levande lekfullt och helt konsekvent med Potato Potatos nu femåriga projekt att undersöka femininiteters potential, betitlat ”I den bästa av tjejvärldar”.

Riddare av tusen äventyr är ett kollektivt verk, som bygger på intervjuer med scouter och Bodil Formarks studie Den välsituerade flickan. Om den svenska flickscoutrörelsens historia 1910-1940. Som vanligt skapar Potato Potato på scen en varm och lustfylld bild av flickors/kvinnors gemenskap, bortom stereotyper, idealisering och sexualisering. Det är ett gäng jag skulle vilja vara del av, i vildmarken och hemma i stan.

Riddare av tusen äventyr

Projektledare, regi: Linda Forsell

Scenografi, kostym: Hanna Reidmar

Medv: Li Molnár Kronlid, Amanda Quartey, Ella Schartner och Johanna Malm

PotatoPotato, Inkonst

Publicerad SvD 5/10 2019

Foto, Riddare av tusen äventyr, PotatoPotato, Julia Lindemalm