teaterkritik - kulturproduktion

Made by Malmö #7 – Blue Dreams, bilteater av Public Plot

2018-03/blue-dreams-1-irma-j-mhammar-och-oskar-stenstr-m.jpg

När Volvon har stannat och huvudpersonen Jakob lämnat den ser jag på mina två medpassagerare i baksätet. Man borde ju ringa polisen, säger vi fnissande till varandra.

Som små tysta möss har vi åkt runt en timme med två aktörer ur Malmös undre värld. Vi har fått vänta i bilen när de handlat med svarta kontantpengar på en ökänt skatte- och avtalsfifflande lågprishandel. Vi har hört deras samtal om svarta, dumpade löner på den egna restaurangen Blue Dreams i de kulturbrokiga kvarteren vid Möllan.

Restaurangen drivs av Nino, spelad av Irma Jämhammar. Hon är affärskvinna med mycket skinn på näsan och råkoll inte bara på obeskattade kontantlöner, utan även på att hålla sina anställda inordnade i leden. Om hon ska kunna förverkliga sin nästa dröm, att starta en georgisk restaurang, måste alla jobba och hålla käft. Nu ska en anställd, den papperslöse Hamsa, få sig en uppläxning.

Kvinnan dirigerar Oskar Stenströms Jakob att köra oss genom ett film noir-Malmö, till ruffiga ytterområden och ödesmättade miljöer av industrihamnen. Vi passagerare har hörlurar där stämningsmusik laddar de visuella intrycken och förstärker dialogerna från skådespelarna i framsätet.

Henrik Bromander har skrivit den improvisationsbaserade dialogen, som utageras konstlöst och dynamiskt, i regi av John Hanse. Kollektivet Public Plot använder koncept som haft stor framgång med exempelvis tyska Rimini Protokoll, dvs att man gör publiken till vittne i en rundtur på stan, där man i verkliga miljöer vill belysa en samhällsfråga.

Här gestaltar Public Plot glimtar ur Malmös svarta ekonomi, en cancer som sprids med utgångspunkt i svarta löner och inofficiella anställningar av rättslösa personer. Den kan lätt leda vidare till våld, utpressning ja rentav mord.

På passagerarplats sitter vi ”vanliga” malmöiter tysta, och i grunden medskyldiga. Precis som i denna dokumentärteater.

Blue dreams

Text: Henrik Bromander

Regi, koncept: John Hanse, Jonas Åkesson

Medv: Irma Jämhammar och Oskar Stenström

Public Plot, Inkonst

Publicerad SvD 2/2 2018

Läs mer om Made by Malmö >>>