teaterkritik - kulturproduktion

Made by Malmö #6: Limmerskan och the glue movement, av Ellen Norlund

2017-11/limmerskan1.jpg

Jag fäster mig särskilt vid en passage i Ellen Norlunds poetiska monologperformance Limmerskan och the glue movement. Den fiktiva figuren Limmerskan säger att hon går ut på natten i staden med sitt lim för att se vad som fäster på henne. Hon är en person som behöver känna att hon hör ihop med ett större sammanhang, och hon behöver sammanfoga de disparata bitarna av den verklighet som kanske är hennes.

På Malmö Dockteaters råa scengolv i betong ligger en röra av fotokopierade bilder och dokument. Det känns nästan som att vara i Francis Bacons studio – en massa osammanhängande bildimpulser eller utsagor som väntar på att ges mening och betydelse i konstnärens skapande flöde. I Jenny M Jensens följsamma ljuddesign möts också musik ur vitt skilda genrer.

Ellen Norlund går runt och rotar bland Limmerskans alla bilder – på familj, natur, molnformationer och årstider. Hon filmar dem med iPhone och de direktprojiceras på en stor fondvägg i rummet. Hon limmar ihop bilder och episoder, redovisar och skriver med vitt klister: ”This is me”, ”this is me”.

Bland alla dokument och grå behållare med skolans RX-lim finns också en stor mängd äggskal och äggformer. Dessa sköra symboler för ett liv i vardande har gått sönder, men flera är också hjälpligt hopklistrade – av Limmerskan.

Det är en känslig, intim performanceinstallation Ellen Norlund har skapat. Genom spridda fragment ur Limmerskans tillvaro, som gestaltas genom ord, sång, film och en liten dockteater gjord av papper, vävs ett mångsidigt porträtt av en kvinnofigur. Tillvägagångssättet kan erinra om Martin Crimps pjäs Attempts on her Life, vars huvudperson Anne är en projiceringsyta för andras berättelser om henne. Vem hon ”egentligen” är får vi aldrig veta.

Limmerskans värld är desto mer tillgänglig för publiken, för i andra akten inbjuds vi åskådare att röra oss runt i hennes Glue Movement Laboratory. Hela rummet är som ett poetiskt universum. Här får vi själva limma ihop det som känns trasigt i tillvaron, prova Limmerskans dramatiska långa kåpa, läsa hennes libretto till en opera, och rent allmänt reflektera över vad som sammanfogar oss med oss själva och andra.

Stay attached, skriver Limmerskan i något av sina många meddelanden där svenska och engelska glider in i varandra. Ja tack, jag håller gärna kontakten, och hoppas snart få återse denna ömsint säregna figur på nya äventyr.

Limmerskan och the glue movement

Idé, installation, och regi: Ellen Norlund

Ljuddesign: Jenny M Jensen

Medverkande: Ellen Norlund och Jenny M Jensen

Malmö Dockteater

Text publicerad 29/11 2017 exklusivt på theresabener.se
Läs mer om Made by Malmö >>>

Foto, Limmerskan och the glue movement, Malmö Dockteater, Gabriel Flores Jair