teaterkritik - kulturproduktion

Made by Malmö #5: Tre systrar, av Liv Kaastrup Vesterskov

2017-11/tre-systrar-lkv.jpg

Vi har tid. Vi har jättemycket tid. Tid att göra vad vi vill med tiden.

Så säger scenkonstnären Liv Kaastrup Vesterskov, med en lågmält uppsluppen ton. Hon står i en black box på Inter Arts Center, men i henne och runtomkring oss är det sommar. En sån där sommar som man i början av juni tror ska vara evigt.

Sommaren är ett rum för minnen. Då minns kroppen hur det var när fötterna sprang i gräset över till grannflickan för att fråga om hon fick komma ut och leka och risken fanns att det blev ett nej. Då minns kroppen också hur det var att gå ut i vattnet till midjan och höra föräldrarna säga nej, inte längre ut nu.

Liv Kaastrup Vesterskov vistas i ett poetiskt nu av sommarminnen. Hennes sceniska collage heter Tre systrar, och berättelsen är en växelsång av varsamma ord och bleka videosekvenser mot en duk i fonden. Ett musikaliskt ljudlandskap av Jörgen Dahlqvist rör sig prövande från ansatser ut i sidospår, in i försiktiga kontrapunkter och ut i lyckliga flöden.

Det kanske handlar om tre faktiska systrar – men den unga kvinnan på scen kanske också bara berättar om sin egen tillblivelse, genom olika åldrar och minnesfragment.

Hon drömmer om att resa, lifta, göra sig fri – och vara rädd för det. Hennes mormor var rädd på riktigt under andra världskriget. Vad är då rädsla för en ung kvinna i dag? När är frihet farlig?

Liv Kaastrup Vesterskovs gestalt refererar till mormor, till mamma och pappa, till en värld av utbildning, där gränser formuleras för det tillåtna och önskvärda. Där hon får uppleva de strukturer som börjar med orden, med bokstaven A. ”Jag är en del av strukturerna”, säger hon så i ett uttryck för vuxenlivets insikt, ”och jag måste omförhandla mig själv”.

Orden, bilderna, musiken bildar intuitivt ett porträtt av en kvinna på tröskeln till vuxenlivet. Linda Ritzén och Jörgen Dahlqvist låter Liv Kaastrup Vesterskovs sökare utvecklas i en återhållen regi. Om hon speglar sig i systrarna eller de i henne spelar ingen roll. Det handlar om en kvinnlig erfarenhet i vår samtid. Precis som Tjechovs Tre systrar förhöll sig till sin tids normer och upplevelser av att vara kvinna.

Berättelsen måste omförhandlas och berättas på nytt, om och om igen. Varje tid kommer att forma och strukturera nya systrar, alltmedan de själva söker konturerna av sina liv – mitt i tiden.

Tre systrar

Text, koncept, medverkande: Liv Kaastrup Vesterskov

Regi: Linda Ritzén och Jörgen Dahlqvist

Video: Liv Kaastrup Vesterskov

Teatr Weimar, Inter Arts Center Malmö

Del av Riksteaterns VASS-projekt samt av Transistorfestivalen 4

Publicerat 22/11 2017, exklusivt för theresabener.se

Läs mer om Made by Malmö >>>

Foto, Tre systrar, Teatr Weimar