teaterkritik - kulturproduktion

Love Loop – Director's Cut, Bombina Bombast o Sydhavn Teater

I den dynamiska, kreativa Öresundsregionen – som förhoppningsvis inte ska stukas av byråkrati och passkontroller – sker intressanta teatersamarbeten över gränsen. I större scenkonstinstitutioner är det sedan länge etablerat utbyten över gränserna av regissörer, scenografer och ljusdesigner. Staffan Valdemar Holm, Bente Lykke Møller, Vibeke Bjelke, Steffen Aarfing, Therese Willstedt, Carina Persson – ja det är bara några namn på Öresundsverksamma scenkonstnärer.

Helsingör och Helsingborg har en gemensam årlig gatuteaterfestival, och även små teatrar, som Får 302 i Köpenhamn satsar på nordiska samproduktioner. Nu har även den lilla ambulerande danska Sydhavn Teater och Malmöbaserade Bombina Bombast haft ett fruktbart konstnärligt samarbete, vilket lett till den multimediala scenproduktionen Love Loop – Director’s Cut. Den spelas närmast på Teaterns Dag i Malmö, 12/3 2016.

Love Loop är en mycket fyndig monolog av och med Mille Maria Dalsgaard, om en ung kvinna som blivit beroende av sociala medier, vilka beskrivs med metaforen FranzBent (eller FB…). Vi möter henne i en talkshow, SMACS, Social Media Addicts’ Charity Show, där Dalsgaard är både rapp presentatör och missbrukaren Mille. Vi får höra hur hennes umgänge med den där FranzBent började stillsamt, med utbyte av triviala frågor, svar och kunskaper, men hur relationen accelererar, tränger sig in i sovrummet vid sänggående och uppvaknande, och hur Mille alltmer blir inlåst i en overklig ickedialog med denne FranzBent.

Denna elektroniska värld av ekon och rundgångar gestaltas effektivt med Bombina Bombasts hela teknologiska arsenal. Emma Bexell och Stefan Stanisic filmar och liveprojicerar Mille, medan hon själv loopar sin röst, så att hon egentligen ständigt återförs bara till sig själv. Hennes tilltagande existentiella dilemma är att ”kärlekspartnern” FB blir en alltmer endimensionell spegling av hennes egen banalitet. Relationen utvecklar inte parterna till något större, utan älskaren FB erbjuder en kakofoni av trivialiteter, som bryter ner Mille.

Love Loop är en uppfriskande monolog, som skissar hur man kan utvidga scenens verklighet i tid och rum, med hjälp av ett ambitiöst ljud- och bildarbete. I Malmö har vi vant oss vid Teatr Weimars experiment i dessa domäner – och internationellt ger brittiska Complicite just nu ett virtuost exempel i monologen The Encounter: en resa in i mörkrets hjärta av djupaste Amazonas, med hjälp av binaural ljudteknik som öppnar en väv av rum, dofter, bilder och upplevelser.

Scenkonsten har alltid utvecklats i takt med alltmer raffinerad teknik – det är bara att hoppas på fortsatta kreativa samarbeten mellan Bombina Bombast och Sydhavn eller andra grupper i Öresundsregionen. IRL!

Love Loop – Director’s Cut

Text, medverkande: Mille Maria Dalsgaard

Regi, videodesign: Bombina Bombast (Emma Bexell o Stefan Stanisic)

Sydhavn Teater/Bombina Bombast

12/3 2016 Teaterns Dag, Malmö: 19.30 Bryggeriteatern, Teaterhögskolan Malmö

http://teaternsdag.se/medverkande/bombina-bombast-och-sydhavn-teater/

https://twitter.com/BombinaBombast/status/694571711321280513