Livläkarens besök – av PO Enquist, Malmö stadsteater
Geheimekabinettsminister. Denna post inrättades speciellt för den ”galne” kung Christian VIIs tyske livläkare, Struensee, och gav upplysningsmannen mandat att agera politiskt enväldigt i Danmark åren 1770-71. Samtidigt blev han drottning Caroline Mathildes älskare. Struensee tog vara på tiden i kungadömets maktcentrum: utöver hundratals reformer initierade han tryckfrihetslagen. Men den kom att vändas mot honom själv, då det publicerades smädeskrifter om den utländske läkarens påstådda övertag vid hovet.
Berättelsen om livläkarens uppgång och fall, om en kung som är ett stort, ostyrigt barn, om en mycket ung drottning som vill bli kvinna och inte bara majestätisk avelssugga – och ett hov av slipade men reaktionära ämbetsmän som vill fylla maktens vakuum – det är som gjort för bra, klassisk teater. Dramatiseringen av PO Enquists Augustbelönade roman gjordes för två år sedan av Johanna Garpe och Erik Norberg.
Det är också Garpe som nu iscensätter dramat på Hipp i ett gediget genomarbetat koncept som tycks likna hennes uppsättning i Stockholm 2015. Det var länge sedan jag såg så välspelad och raffinerad kostymteater i Malmö. Kring Johannes Wanselows kung, med oförutsägbara bråddjup av lekimpulser, raseriutbrott och plötslig klarsyn, grupperar sig hustru och hovfolk för att söka skapa ett vettigt styre.
Regin och skådespelarna förmedlar från första till sista stund den utbredda oro som leder till interna konflikter och ogenomtänkta kuppförsök. Vi behöver inte ens associera till all ovisshet kring president Trump för att känna ångest inför Fredrik Gunnarsons neurotiskt kvasireligiöse intrigmakare Guldberg, Tom Ahlsells otåligt makthungrige Reventlow eller Li Brådhes inskränkt förbittrade Änkedrottning.
De ställs mot Karin Lithmans alltmer feministiskt frigjorda drottning och Henrik Svalander, vars Struensee här porträtteras som en intelligent idealist utan egentliga maktambitioner. När de en kort tid lever i ljus och fri natur öppnas den höga, välvda fondväggen i Per A Jonssons eleganta scenrum, som annars innesluter alla i det lilla landet. Nina Sandströms utsökta hovdräkter i siden byts till ljust linne med broderade blommor. Och Erik Berglunds pregnanta ljus- och skuggzoner slätas tillfälligt ut.
Uppsättningen bärs av kontrasterna mellan palatsets fullt begripliga tillskyndare av auktoritärt hierarkiska system och de fritänkande humanisterna, som tror på demokrati och enskildas förnuft. Livläkarens besök är historia tolkad med vår tids språk, människosyn och värderingar. Det gör att ensemblen kan agera i klassiska former utan att verka förlegad. Ljudspåret, där Swingle Singers a cappella sjunger Bach och Mozart som modern jazz, är helt i linje med detta dynamiska möte mellan historia och nutid.
Livläkarens besök
Text: PO Enquist, dramatisering Johanna Garpe och Erik Norberg
Regi: Johanna Garpe
Malmö stadsteater, Hipp
Scenografi: Per A Jonsson
Kostym: Nina Sandström
Medv: Johannes Wanselow, Karin Lithman, Henrik Svalander, Håkan Paaske, Katarina Lundgren-Hugg m fl
Foton, Livläkarens besök, Malmö stadsteater, Emmalisa Pauli
Publicerad SvD 25/2 2017