teaterkritik - kulturproduktion

Ledaren – av Germaine Tailleferre och Eugène Ionesco, Operaverkstan

2020-03/ledaren-katja-tauberman.jpg

Germaine Tailleferres okända kammaropera Ledaren från 1959 erbjuder krumsprång och poesi till en barnpublik. Sångarna håller tydligt fokus i detta välgjorda allkonstverk.

Bara några timmar innan Malmö Opera på grund av coronahotet tills vidare avbröt all aktivitet var det premiär i Verkstan på en sällsynt liten pärla, kammaroperan Ledaren av Germaine Tailleferre. Ledaren, med text av rumänsk-franske absurdisten Eugène Ionesco har bara uppförts en gång tidigare, 1960, i franska public service-radion.

Nu är det Maria Sundqvist, den oförtrutet nyfikna konstnärliga ledaren för Operaverkstan, som med rätta vågar lita på att en absurdistisk 50-talsopera med politisk underton kan nå fram till svenska barn i dag. Likt den samtida Becketts I väntan på Godot skildrar nämligen Ledaren hur en grupp parisare väntar på en gestalt som möjligen ska ge mening åt deras liv.

Deras engagemang hålls vid liv av Utroparen, Nils Gustén, som med olika infall gör sig själv intressant med sina rapporter, eller fake news, om var ledaren alls befinner sig. Han får ett flanerande par, Negar Zarassi och Ola Simonsson, att stanna och lydigt hurra, utan att veta om ledaren ens existerar. Ett ungt förälskat par, Helena Magnusson och Fabian Düberg, dansar in i denna folkrörelse av väntan.

Det ska inte avslöjas här om deras hopp bär frukt. Det mest entusiasmerande med uppsättningen är hur Maria Sundqvists regi håller samman sång, musik, koreografi och scenrum i ett sprudlande och fokuserat tilltal. Kapellmästaren Annika Bjelk vid piano och tre stråkmusiker sitter i ett centralt utrymme med snett löpande väggar. Längs dessas utsidor har scenografen Leif Persson skapat ”gator”, suggestivt och poetiskt färgade av Emanuel Arvanitis ljusdesign och ett antytt Eiffeltorn i fonden.

Ensemblen dansar och rör sig rytmiskt stiliserat i Sara Ekmans lekfulla koreografi, med musikens smått filmiska framåtrörelser. Germaine Tailleferre (1892-1983) ingick i tonsättargruppen Les Six från 1920 som bland annat arbetade med Jean Cocteau och Svenska baletten i Paris. Hennes tonspråk är postimpressionistiskt lättsamt och detaljrikt, kongenialt med Ionescos dramatiska krumsprång.

Scenbilden knyter dessutom an till sin publik genom att barn fått leverera målade masker som klär in sidoväggarna. Ledaren är del av Det stora operaäventyret, ett projekt där mellanstadiebarn i Skåne introduceras till opera. Jag hoppas verkligen att detta ska fullföljas, när virustiderna ligger bakom oss.

Ledaren

Musik: Germaine Tailleferre

Text: Eugène Ionesco, övers Liza Fry, Jonas Forssell

Regi: Maria Sundqvist

Scenografi, kostym: Leif Persson

Koreografi: Sara Ekman

Medv: Nils Gustén, Negar Zarassi, Ola Simonsson, Helena Magnusson, Fabian Düberg och Lars Fembro

Verkstan Malmö Opera

Publicerad i SvD 15/3 2020.

Foto, Ledaren, Malmö Opera, Katja Tauberman