teaterkritik - kulturproduktion

Jane Eyre – Brontës klassiker i teatral, postmodern regi av Anna Azcárate, Malmö stadsteater

I berättelsen om Jane Eyre, som nu spelas på Malmö stadsteater, finns åtskilliga lärdomar att hämta. De handlar om hur en människa kan skapa och försvara sin frihet – trots att hon befinner sig i en socialt utsatt position, utan familj, relationer eller skolning.

Anna Azcárates och Camilla Blomqvists bearbetning av Charlotte Brontës berömda roman från 1847 har skalat ner den föräldralösa Janes livsäventyr till ett poetiskt drama med tydliga knutpunkter. Grundbilden är den ensamma Jane, oerhört fint porträtterad av Natalie Sundelin, en sårbar individ med resväskan i hand. Hennes förmåga att iaktta och avläsa situationer precis som de är, inte så som hon önskar att de vore, ger henne styrka och integritet att våga leva.

För Jane Eyres liv är inte någon joyride. Azcárates regi är effektivt teatral och stiliserad, skapar konturer kring de många figurer Jane möter. Li Brådhe är ena stunden snörpig styvmoster och i nästa en godlynt hushållerska på Thornfield Hall, där Jane blir guvernant. August Lindmark agerar bortskämd kusin, tyrannisk husmor på uppfostringsanstalt, societetstjej och asketisk missionärspräst. Kajsa Ericsson, Hanna Normann och Lars-Göran Ragnarson gör liknande köns- och klassbyten för att skissa en kultur där sociala rollspel styrs av outtalade normer och konventioner. Då som nu.

Kajsa Ericssons välartade fröken Ingram säger rentav att män ska slåss, jaga och skjuta, medan kvinnor kan vårda sin skönhet. Den giftaslystne Mr Rochester, som Joakim Gräns färgar med väl avvägd manlighet och auktoritet, dras dock mera till Jane Eyres uppriktighet. Han blir förälskad i den unga guvernanten.

För Janes hela attraktion ligger i att hon aldrig är beräknande eller försöker smickra sig fram till privilegier. Trots att Jane förlorar allt hon har, följer hon sin moraliska kompass när hon erfar Rochesters hemlighet. Natalie Sundelin skildrar osentimentalt hennes rädsla men beslutsamhet när hon väljer en oviss frihet framför ett illegitimt äktenskap med materiell trygghet. Uppsättningen framhäver att vi människor alltid har val att göra.

Kirsten Thomsens öppna scenrum, Sven-Erik Anderssons dynamiska ljus och Jonathan Flygares ljudlandskap samverkar till förtätade stämningar och expressionistiska utspel. Det konstnärliga teamet och ensemblen lyckas på så sätt hålla en teatral förhöjning som ger en postmodern, episodisk form åt det historiska kostymdramat. Jane Eyre-gestalten låter sig självklart integreras i vår tid.

Jane Eyre

Text: Charlotte Brontë

Regi: Anna Azcárate

Medv: Natalie Sundelin, August Lindmark, Joakim Gräns, Kajsa Ericsson m fl

Malmö stadsteater, Intiman

Publicerad SvD 28/2 2016