teaterkritik - kulturproduktion

Historia 1 b – scenkonstkollektivet PotatoPotato, Malmö

Tre idolporträtt syns i foajén till scenkonstkollektivet PotatoPotatos nya, egna lokaler i Malmö: Suzanne Osten, Samuel Beckett och Witold Gombrowicz. De speglar fint den sköna blandning av feministiskt uppror, allvar och uppsluppen absurdism som präglar PotatoPotatos arbete med undersökande scenkonst.

Historielösa är de inte, dessa scenkonstfeminister som idogt stångas med det förflutnas patriarkalt färgade paradigm och nuets konventioner. I sin nya uppsättning, Historia 1 B, kör de gymnasiets historieböcker genom en sticksåg och bjuder på en brokig, alternativ historielektion.

Utgångspunkt är den statliga utredning (SOU 2010:10) som konstaterade den skriande bristen på namngivna kvinnor i svenska gymnasiets historieböcker. I personregistret för Människan genom tiderna listas 235 män mot 14 kvinnor, varav endast en under 1900-talet, Margaret Thatcher. Bland konstnärer och författare namnges 41 personer, samtliga män.

PotatoPotatos tre skådespelare låter i sitt collage ett illustert kvinnogalleri braka fram på scenen. Från faraon Hatshepsut till dagens indiska Pink Sari-rörelse, via den nigerianska 1700-talsförfattaren tillika prinsessan Nana Asma’u och barockkompositören Barbara Strozzi, möter vi astronomer, amazoner, spioner, uppfinnare, ingenjörer, politiska aktivister och mycket mer.

En helgongala, där Hildegard av Bingen tävlar om kanonisering med den mexikanska nunnan och författaren Juana Inéz de la Cruz följer kvinnorna ute i kulisserna, där de likt Idolkandidater tar selfies med mobil och övar på tal till sina fans. Den Heliga Birgitta är ordförande i juryn och nunnorna rör sig självmedvetet på röda mattan som vore de nutida filmstjärnor.

Regin av Linda Forsell och det tajta ensemblespelet håller högt tempo, fullt med galna infall. På 70 minuter väller ett överflöd av minnesvärda kvinnor ur världshistorien rakt in i vår samtid. Ändå konstaterar tjejerna självkritiskt att deras projekt är föga unikt. Ansatser att belysa historiens kvinnor gjordes redan på 1200-talet, på 1970-talet (Jösses flickor) och på 2000-talet…

Om och om igen måste vi nämligen läsa de officiella böckerna med genuskritisk blick och uppfinna uttryck för att ifrågasätta vedertagna berättelser. PotatoPotatos just invigda teater är en plats där många normer lär bli utsatta för omdiktning i en påhittig scenkonst.

Historia 1 B

PotatoPotato, Malmö

Text, koncept: PotatoPotato scenkonstkollektiv

Regi: Linda Forsell

Medv: Helena Engberg, Jenny Möller Jensen och Malou Zilliacus

Publicerat SvD 8/11 2014

Läs mer om PotatoPotato:

Radikal vänskap – av PotatoPotato scenkonst >>>