teaterkritik - kulturproduktion

Fly me to the moon – av Marie Jones, Malmö stadsteater

2018-03/flymetothemoon-pauly.jpg

Det finns rätt små möjligheter för en ensamstående, vårdberoende person att testamentera sin kvarlåtenskap till de änglar som faktiskt hjälper denna individ till ett värdigt, rentav kärleksfullt slut på livet. Reglerna är strikta när det gäller gåvor och arv till hemtjänst och annan vårdpersonal, då ju vårdtagaren (eller brukaren som det heter på fasansfull nutidssvenska) eventuellt skulle ha kunnat manipuleras till denna generositet.

I Marie Jones komedi Fly me to the moon har vårdänglarna Frida och Liljana från Hjärtats hemtjänst i två år hjälpt och stöttat Karl-Gösta, en ensamstående äldre man med sviter av en stroke. Vårdarna vet just inget om honom, mer än att han spelar på hästar och älskar Frank Sinatra. Några närstående har de aldrig sett.

Susanne Karlsson och Sandra Stojiljkovic utför Fridas och Liljanas rutiner med städning, bäddning och mediciner medan deras småsnackande tecknar deras prekära socioekonomiska vardag. Ska man ha råd att skicka dottern på skolresa till Liseberg, åka på möhippa till Barcelona med en kollega? Skulle man kunna råka ut för en lagom liten arbetsskada som ändå berättigar till fet ersättning?

Deras tajta sociala villkor ställs mot en situation där de kanske med en enkel plan skulle kunna utvinna en slant – då Karl-Gösta tycks ha fastnat för gott inne på toaletten. Nu drar en svart komedikarusell igång, där de båda kvinnorna har chans att tjäna lite extra, om de bara väntar med att anmäla vad som hänt.

Nordirländska Marie Jones (född 1951) lyckas skapa dråpliga situationer med surrealistisk galghumor som är så typisk för irländska samtidsdramatiker. Hon är inte lika rasande som en Martin McDonagh och inte lika melankoliskt poetisk som Conor McPherson, men hon diktar inkännande humoristiskt om den lilla människan i en stor värld. Hennes mest kända komedi är Stones in His Pockets (2000) som i fyra år var en West End-succé i London.

Regissören Maria Löfgren låter de två hemtjänstkvinnorna sväva ut i fantasier, sång och dans i en naturalistisk hemmiljö signerad Helga Bumsch. Även Lars-Göran Ragnarssons Karl-Gösta får bidra till showen. Dock lider pjäsens andra hälft av dramaturgiska svackor som blir svåra för ensemblen att göra trovärdiga. Uppsättningens främsta förtjänst är att sätta ljuset på två hjältinnor i vår samtid – sköterskorna i hemtjänsten.

Fly me to the moon

Text: Marie Jones, övers Anna Kölén

Regi: Maria Löfgren

Scenografi, kostym: Helga Bumsch

Medv: Susanne Karlsson, Sandra Stojiljkovic och Lars-Göran Ragnarsson

Malmö stadsteater, Intiman

Foto, Fly me to the moon, Emmalisa Pauly

Publicerad SvD 15/2 2018