teaterkritik - kulturproduktion

Det nya riket – av Tove Olsson, Malmö dockteater, Lumor och Folkteatern Gävleborg

2018-05/nya-riket2-elin-alden.jpg

Dramatikern och skådespelaren Tove Olsson målar ett porträtt av Sverige i dockteaterdokumentären Det nya riket. Hon fokuserar människors drömmar i en globaliserad, rörlig samtid.

Vi bygger gemensamt vårt land och vår verklighet genom personliga projekt och engagemang. Tove behöver övervinna sin klaustrofobi och panik då hon får vatten i öronen. 18- eller 20-årige Ali från Afghanistan kämpar för att få stanna i Sverige. IT-proffset Olof planerar ”exit” från jobbet och jordnära liv i Sydeuropa. Jessica gör allt för att bli antagen av Nasa och bli astronaut. Oskar vill få utrota myrboet i radhusets vardagsrum och råttorna vid soptunnan. Andra agerar i protest mot kommunens planerade modulbostäder för nyanlända.

Tre fantastiska skådespelare – Tove Olsson, Martin Pareto och Jonatan Rodriguez – ger röst och inlevelse åt Jenny Bjärkstedts 16 halvmeterhöga människodockor samt en mysig hund och en ankfamilj. Erik Holmströms regi och scenografi formar pricksäkra miniatyrmiljöer, med allt från Ikeakök och PH-lampa till Migrationsverkets ergonomiskt godkända skrivbord eller bänk och klädskåp i ett omklädningsrum.

Det nya riket rör sig i filmiska klipp mellan de många rollfigurerna. Ljudlandskap, pianomusik och videosekvenser ger färg och resonans åt scenerna. Erik Holmström har en varmt inkännande blick för individers drivkrafter. Föreställningen, som inleds lite vagt trevande får en alltmer förtätad dramaturgi (av Oskar Thunberg och Erik Uddenberg), i takt med att vi lär känna figurerna bättre.

Det storartade med denna pjäs och föreställning är just att den utan att döma bejakar legitimiteten i såväl stora som små utmaningar. Pensionerade socionomen Hojen har vuxna barn och ett alldagligt svenskt förflutet men sitter lika ensam som syriske neurokirurgen Ammar som förlorat sin familj i flykten över Medelhavet. Lilla femåriga Jonna gråter av obegripliga skäl medan fullvuxne boxningstränaren Jocke gråter över sin egen tafatthet att inte kunna hjälpa Ali från tvångsutvisning ur landet.

Sverige ligger vidöppet, mitt i globaliseringens rörelser av människor och varor. I varje telefon och dator ligger våra liv och kontakter med hela världen. I denna ogripbart stora verklighet och samtid försöker vi skapa målbilder och mening. Några blir utbrända av att inte kunna identifiera sina egna konturer, andra vill erövra mer, resa ut i rymden.

Malmö dockteater gör här ett lyckat samarbete med Folkteatern Gävleborg och Lumor i Stockholm. Det nya riket spelas nu i Malmö, men turnerar i höst till Gävle och Orionteatern i Stockholm. Missa inte.

Det nya riket

Text: Tove Olsson

Regi, scenografi: Erik Holmström

Dockmakare: Jenny Bjärkstedt

Malmö dockteater, Lumor och Folkteatern Gävleborg

Foton, Malmö dockteater, Elin Aldén

Publicerad SvD 15/5 2018