teaterkritik - kulturproduktion

Det löjliga mörkret – av Wolfram Lotz, Helsingborgs stadsteater

2016-11/lotz-morker2-david-skoog.jpg

Det är inte första gången teatern skildrar världen som nattklubb, kabaré eller nöjesfält. Men nog gör scenografen Helga Bumsch ett statement när hon placerar vår tids politiskt spekulativa befrielsekrig i suggestiv klubbmiljö, med bardisk, guldridåer, DJ och stång för pole dancing. På väggen lyser en neonskylt med namnet Mr Kurtz’ Klub, som en hälsning till Joseph Conrads Mörkrets hjärta, en av de uttalade förebilderna till Wolfram Lotz och hans pjäs Det löjliga mörkret.

För den 35-årige tyske succédramatikern Lotz – som Helsingborgs stadsteater nu introducerar i Skandinavien – tycks det inte råda något tvivel. Vår samtid av moraliseringar, våld och ingrepp i varandras affärer är inget annat än delar av en löjeväckande underhållningskultur. Vi leker polis, soldater, offer och förtryckta i ett värderelativistiskt internationellt spel om makt och herravälde. Men brickorna bara flyttas runt, i ständigt nya konfliktkonstellationer.

Regissören Anja Suša och den välspelande ensemblen inringar Lotz pessimism med ett slags besinningslös, teatral infallsrikedom. Två ”hjältar”, Erik Borgekes grymt vrålande, stridsuniformerade officer Pellner och Nils Derneviks Carl Bildt-liknande, prydlige UD-envoyé Stefan Torsk ska resa uppför en flod för att söka den försvunne överstelöjtnanten Deutinger.

De är mitt i ett krig, det påstås vara Afghanistan. Men egentligen handlar detta om alla möjliga konflikthärdar, förr och nu, där västliga stormakter rycker ut, med vapen, ideal och valhänta försök att förändra stridande och lidande ”vildingar”. De möter en dekadent italiensk aristokrat, spelad av Tobias Borvin, som översittaraktigt försöker göra byinvånarna salongsfähiga. Borvin dyker i en annan scen upp som en spillra från 90-talskrigen på Balkan, en man som förlorat allt i Natos bombningar.

Vissa episoder och grepp bränner till i denna uppsluppna skildring av apokalypsen: när Cecilia Borssén klädd som nattklubbsvärdinna sitter med en vattenhink etiketterad ”Medelhavet” och sköljer ur små barnkläder som hon sedan nonchalant kastar ut på golvet. Eller anekdoten om en läppbjörn som våldtar och förälskar sig i den prostituerade Anja – Gustav Berg i smäktande stångdans. Hon kläs i sjöjungfrudräkt, hålls inspärrad men blir sedan cyniskt dumpad av björnen.

I sådana scener förtydligas pjäsens mörka kritik av orättvisor i vår samtid. Anja Suša tar annars mest fasta på textens drastiska språk, tvära kast, metakommentarer och groteskeri. Här fastnar ingen i vare sig självömkande eller medlidande med andra. Kanske en realistisk bild av hur verkligheten faktiskt är. Skrämmande.

Det löjliga mörkret

Text: Wolfram Lotz, övers Martin Lagerholm

Regi: Anja Suša

Scenografi: Helga Bumsch

Medv: Erik Borgeke, Cecilia Borssén, Nils Dernevik, Jörgen Düberg m fl

Helsingborgs stadsteater

Foton Det löjliga mörkret, David Skoog

Publicerad SvD 3/10 2016