teaterkritik - kulturproduktion

Döden säger nej – opera av Viktor Ullmann och Peter Kien, Operaverkstan

2017-04/d-den1-katja-tauberman.jpg

Det finns flera skäl att bli pladask förälskad i Maria Sundqvists uppsättning Döden säger nej på Operaverkstan i Malmö. På blott en timme ger ensemble, musiker och konstnärligt team en fullödig allkonstupplevelse. Att denna älskvärda kammaropera komponerades och skrevs 1943 av judiska fångarna Viktor Ullmann och Peter Kien mitt i helvetet, koncentrationslägret Teresienstadt, gör den ännu mer förunderlig.

Mina tankar går till den avantgardistiska Svenska Baletten i 1920-talets Paris, när jag ser Leif Perssons dadaistiskt och futuristiskt inspirerade kostymer. De fem sångarnas dräkter har former som erinrar om måleri av Fernand Léger och Umberto Boccioni. Kapellets sex musiker är också i stiliserad kostym och mask som levande skulpturer.

Alla rör sig likt lekfulla marionetter i Sara Ekmans koreografi. Så är de också arketypiska figurer: Harlekin (Wiktor Sundqvist) som tröttnat på livet, Döden (Nils Gustén) som går i strejk, utled på att missbrukas i krig och maktspel, Kejsaren Überall (Andreas Landin) med auktoritetsproblem, Pojkflickan (Teresia Bokor) som slutar kriga, och Trumslagaren (Linnéa Andreassen), en tennsoldat som deklamerar kejsarens order.

Konstnärerna Ullmann och Kien satt alltså i nazisternas våld och fantiserade med humor om en värld där man plötsligt inte kan dö. Musiken färgas av både kabarésväng, jazz, tolvton och smäktande drillar à la Richard Strauss. Nils Gusténs lieman gör ett shownummer med dödskalle om det härliga förflutna då folk dog ”normalt”. Kejsaren får rapporter från riket av en väggprojicerad högtalare, som vibrerar lustigt med ljudet.

Visuellt släpper Ilkka Häikiö loss à la Robert Wilson med utsökta färgspel, och bäddar in den lilla scenen ovanför orkestern i ett poetiskt universum. Allt samverkar med balans och nyans i detta fina scenkonstverk.

Döden säger nej

Malmö Opera, Operaverkstan

Musik: Viktor Ullmann, bearbetning Jonas Forssell

Libretto: Peter Kien, Viktor Ullmann

Översättning: Jan Mark, Bo Ericsson

Regi: Maria Sundqvist

Kapellmästare: Bo Wannefors

Kostym: Leif Persson

Scenografi, ljus: Ilkka Häikiö

Medv: Wiktor Sundqvist, Nils Gustén, Andreas Landin, Teresia Bokor, Linnéa Andreassen, samt orkester

Foton Döden säger nej, Malmö Opera, Katja Tauberman

Publicerad SvD 3/4 2017