teaterkritik - kulturproduktion

Premio Europa - Stora europeiska teaterpriset delas ut under festival i Wroclaw

I polska Wroclaw, en timmes flyg söderut från Skåne, har det just avverkats en europeisk teaterfestival med anledning av Premio Europa, det stora Europeiska teaterpriset. Hundratals delegater från hela världen har under en intensiv vecka matats med högklassig teaterkonst av pristagarna. Parallellt har vi tagit del av seminarier med intressanta reflektioner om vilka vägar teatern kan ta för att uttrycka sanningar om människan i dagens verklighet.

Stora europeiska teaterpriset (det 13nde i ordningen) delas ut av en europeisk specialistjury och går i år till Polens ledande teaterman, Krystian Lupa. Priser för nyskapande teaterarbete tilldelas franska Théâtre du Radeau, spansk-argentinske Rodrigo Garcia, italienske Pippo Delbono, ungraren Arpád Schilling och belgaren Guy Cassiers.

Aldrig hört talas om dem? Det kan möjligen bero på att Sverige har en häpnadsväckande anonym plats i europeiska teatersammanhang. Vi har skrämmande få broar ut mot kontinentens teaterliv. Det innebär att vi inte alls som andra europeiska länder (exempelvis Danmark och Norge) utväxlar gästspel och får impulser av nydanande teaterskapare.

Ändå är vi just i Malmö lyckligt lottade att ha grupper och institutioner som försöker öppna denna viktiga konstnärliga dialog. Institutet, Teatr Weimar, Inkonst och Lilith Performance Studio utövar scenkonst som är självklart medveten om europeiska uttryck och stämningar inom scenkonst. De postdramatiska inslagen, den språkkritiska dialogen, installationer, performance och genrebrytande former – allt detta är i dag etablerat inom teatern på kontinenten. Ändå envisas vi i Sverige med att skeptiskt betrakta sådant som marginellt och som tillfälliga felsteg.

Det är intressant att lyssna på hur årets olika pristagare har inlett sina konstnärskap med att arbeta i stark motvind gentemot kritik och publik. Men sedan hyllas som nödvändiga nytänkare. Gemensamt för dem är att de befriar teaterhändelsen från falska masker och förutsägbara konventioner. De söker direkta tilltal, bortom social konvenans. Med höga krav på både skådespelare och åskådare.

Sådant accepteras aldrig välvilligt i en värld där vi vant oss att se masker och ihåliga rollspel som uttryck för verkligheten. Bra teater lär oss tolka och genomskåda fällorna i dessa sociala komedier.

Publicerad KvP april 2009

Läs mer om Krystian Lupa

Läs mer om Rodrigo García samt här

Läs mer om Théâtre du Radeau

Läs mer om postdramatisk teater