teaterkritik - kulturproduktion

Vølvens spådom – matperformance av Teater Republique på Carlsbergbryggeriet

Det är inte varje dag man inbjuds att äta grisen Särimner, gå under i Ragnarök och födas på nytt i skuggan av trädet Yggdrasil. Just dessa fornnordiska myter iscensätts nu som mustig matföreställning i Vølvens spådom, på Köpenhamnsteatern Republique.

Völuspa, ur den isländska Eddan, är ett omvälvande poem om jordens skapelse, liv, undergång och pånyttfödelse. Republiques konstnärlige ledare Martin Tulinius prövar sinnliga former och förmedlar dikten via unika smakupplevelser i en lång vandringsföreställning.

Vi hälsas med champagne på gamla Carlsbergområdet, möter Völvan, en fårad isländsk kvinna, och en liten flicka. På isländska och engelska ska de leda oss åskådare genom bryggeriets magiska trädgård, möteslokaler och källarpassager.

Överallt träder vi in i nya installationer av scenografi, ljudlandskap, mat och dryck. Först ett kosmiskt tillstånd före jorden, formulerat i flytande videoprojiceringar och skivad havskräfta i aska, rå äggula och nyponros. Man får en diffus smak av ursprung.

I en bankettsal, Kunskapens tempel, är förvandlingsguden Loke vår konferencier. Ett långt festbord är skapat av böcker. Jag slår mig ner vid ett medicinskt lexikon och börjar äta sprängd gristunga, sniglar, tång, rökta morötter, ostron och spädgris. Urnordiska råvaror möts i överraskande, raffinerade kombinationer.

Kocken Mette Sia Martinussen är obekymrad av associationer till världsberömda Nomas kulinariska spel med fynd ur den nordiska myllan. Här agerar ju maten med urgamla myter och en alltmer uppsluppen teaterpublik.

För trots att dramat spetsas till och musiken blir mörkt bombastisk går danskarna muntert in till Ragnarök. Här bjuds på mjöd och blodröda vätskor – och efter att ha passerat blod, eld och is får vi kompott på äpple och jordskocka i den sköna nya världen.

Så mycket klokare på den fornnordiska mytologin blir jag kanske inte. Men den innovativa matpoesin och bryggeriets suggestiva miljöer ger ändå just vad Republique velat skapa – en sinnenas teater där åskådaren blir aktivt indragen i ett sceniskt nu.

Vølvens spådom – a Nordic Food Expedition

Koncept, regi: Dorte Holbek, Mette Sia Martinussen, Alette Scavenius, Martin Tulinius

Republique, Köpenhamn

Publicerad i Kvällsposten 3/11 2012

Läs mer om sinnenas teater på Republique:

  • Enrique Vargas City Puzzle inviger nya Köpenhamnsteatern Republique >>>
  • Seminarium om ljudet i scenkonst - Sounds of Senses på Republique, Köpenhamn >>>