teaterkritik - kulturproduktion

Undersökande scenkonst i Hotel Pro Formas mangaopera War Sum Up

En mangaopera om krigets väsen. Med text från klassisk japansk no-teater. Dräkter designade av Nordens hetaste modedesigner, Henrik Vibskov. Dessutom ny musik, komponerad av det brittiska popbandet The Irrepressibles och en av Lettlands ledande unga klassiska tonsättare, Santa Ratniece.

Det låter måhända som en märklig cocktail, men när danska Kirsten Dehlholm och hennes performancelaboratorium Hotel Pro Forma skapar scenkonst handlar det i hög grad om att utforska teaterns egna möjligheter. ”War Sum Up”, som till helgen gästspelar på Det Kongelige, är ett allkonstverk av bild, ljus, musik, röster och text, som optimerar scenens uttryck.

Aktörer i detta inträngande musikteaterverk är den Lettiska Radiokören, iförd samurajinspirerade kostymer. Fyra solister och kören sjunger om en krigstraumatiserad soldat, en ensam krigare, en super woman-spion och vanliga civila. Det handlar om hur vi överlever och förhåller oss till en värld där människans framsteg om och om igen ska driva oss in i krig. Rörliga, dubbla videoprojiceringar av japanska mangateckningar innesluter människofigurerna i krigsfältens explosioner och dimmor, men visar också kroppar som förvandlas till robotar och krigsapparater. Ljusdesignern Jesper Kongshaug sammanväver bilderna med musiken i kraftiga färgspel.

Kirsten Dehlholm tillhör en begränsad skara scenkonstnärer i Europa som klarar att arbeta så komplext med scenens audiovisuella uttryck. Hon är öppet inspirerad av amerikanen Robert Wilson och italienaren Romeo Castellucci, som placerar människor i ett bestämt universum av bild och ljud och undersöker givna teman. Senast Hotel Pro Forma gästspelade på Det Kongelige var det med electro-operan ”I morgen om et år”, där svenska duon The Knife hade skapat musik till en tredimensionell scenisk meditation över Darwins läror.

Den som söker action, linjära historier eller melodram har sällan något att hämta hos Kirsten Dehlholm och Hotel Pro Forma. Dehlholm har i över 30 år arbetat i gränstrakterna mellan scenkonst, bildkonstnärliga installationer och performance, där syftet är att utforska ämnen genom att kombinera element i överraskande konstellationer.

War Sum Up är ett praktexempel på hur dessa element paradoxalt går upp i en högre enhet. Det är ett starkt och gripande stycke teater där krigets brutalitet tilltar i ett flöde av fruktansvärd skönhet.

Fotnot: Theresa Benér och Malmöfilmaren Peggy Eklöf har följt den kreativa processen för Hotel Pro Formas arbete med War Sum Up. Deras dokumentärfilm, ”Hotel Pro Forma Sum Up”, får premiär i början av 2012.

War Sum Up

Hotel Pro Forma/Det Kongelige Teater, 11-12 november 2011

Musik: The Irrepressibles och Santa Ratniece. Libretto: Utdrag från japanska nospel, redigerat av Willie Flindt

Regi: Kirsten Dehlholm. Koncept: Kirsten Dehlholm och Willie Flindt. Dirigent: Kaspars Putnins. Ljus: Jesper Kongshaug. Kostym: Henrik Vibskov. Medv: Lettiska Radiokören


Publicerad i Kvällsposten den 9/11 2011

Läs mer om Hotel Pro Forma (turnéplan etc):

- War Sum Up - ett multimedialt scenkonstverk om krig, Hotel Pro Forma, Lettlands Nationalopera

- Hotel Pro Formas uppsättning Relief

- Hotel Pro Formas Ellen (och Mungo Parks Kvinde kend din krop)

- Nytänkande inom dansk teater