teaterkritik - kulturproduktion

The Tiger Lillies Perform Hamlet - Republique, København and European tour

Shockheaded Peter var en av de stora teatersuccéerna i London på 00-talet. The Tiger Lillies gjorde en grotesk kabaréopera av den klassiska barnuppfostringsboken Pelle Snusk. Med dragspel och piano, såg, kontrabas och bärbart trumset förmedlade den hyllade trion ett slags punkig, brechtiansk gycklarperformance.

Kultförklarade Tiger Lillies har nu inbjudits av Köpenhamnsteatern Republique att tolka Hamlet. I ett originellt koncept, utarbetat av Republiques konstnärliga ledare Martin Tulinius och HC Gimbel med Martyn Jacques, spelas pjäsens scener som performanceinstallationer i dialog med Tiger Lillies kommenterande sånger.

Uttrycken växlar mellan inträngande monologer, akrobatik, kabaré och expressionistiskt drömspel. Här finns inspiration både från Robert Wilsons antirealistiska stiliseringar och isländska Vesturports frimodiga cirkusgrepp på klassiker. Musikaliskt och vokalt hörs hälsningar till Kurt Weill, Tom Waits, Leonard Cohen och brittisk music hall. Martin Tulinius, de fem skådespelarna och musikerna lyckas hålla samman detta i en helgjuten teatralitet, som får Shakespeare att nästan sprängas av vitalitet.

Fokus för tolkningen är de ungas plats i upplösta familjestrukturer. Morten Burians lågmälde, blonde Hamlet för en kamp för att nå fram till sin mor, Charlotte Engelkes distanta, salongsalkoholiserade drottning. Äcklad ser han henne massera kroppshyddan på Zlatko Burics bullrigt balkanske kung Claudius, medan Tiger Lillies sjunger en mustig bordellsång. Ty Hamlets ruttnande Danmark är ett horhus, drivet av begär, lögner och obscenitet.

Den groteskt sminkade Martyn Jacques sånger injicerar klassikern med svärta och gnisslande ironi. Med falsettstämma eller skrovligt cynisk röst sjunger han om de ikoniska gestalterna som slavar, marionetter och syndare. När Hamlet och Ofelia akrobatiskt svävar i sin kärlek, erinrar sångkrönikören om att hon kommer att våldtas och lämnas att dö ensam.

Alla fem skådespelare har en briljant precision i tal, sång och stiliserad gest. Morten Burian är fixerad i sin roll, medan de andra även agerar kollektivt, ibland som marionetter eller drömgestalter för Hamlet. Den döde faderns vålnad är en videoprojicering, först på allas kroppar, sedan reducerad till ett talande dubbelansikte på Hamlets anlete. Han är en vision och en röst inuti och utanpå Hamlet.

The Tiger Lillies perform Hamlet är ett skoningslöst uppsluppet stycke teater om själens obotliga ensamhet och mörker, i en värld som är ur led. Texterna, musiken och scenbilderna studsar mot varandra i ständiga paradoxer och öppningar. Denna uppsättning, som ska turnera internationellt, bland annat till Göteborgs teater- och dansfestival i maj, kommer att sätta spår i Hamlethistorien.

Republique, Köpenhamn

Text: William Shakespeare, övers Niels Brunse. Regi: Martin Tulinius

Musik: Martyn Jacques och The Tiger Lillies. Medv: Morten Burian, Charlotte Engelkes, Nanna Finding Koppel m fl

Publicerad SvD 2/3 2012

Läs mer om Charlotte Engelkes:

  • Kahlo – the concert, Charlotte Engelkes på Republique, Köpenhamn >>>
  • Svansångare - av Charlotte Engelkes, Helsingborgs stadsteater >>>
  • Reportage om Charlotte Engelkes Flygande holländare till SVT Sverige! >>>