teaterkritik - kulturproduktion

Snedronningen - matperformance efter HC Andersens saga, Teater Republique

Den internationella Köpenhamnsteatern Republique har sedan starten 2009 utforskat olika sätt att integrera publiken i iscensättningar. Barcelonakollektivet Teatro de los Sentidos har exempelvis fått teaterbesökare att känna och dofta sig fram i poetiska labyrinter, medan dansktyska Signa lät åskådare komma och gå dygnet runt i en brutal performanceinstallation baserad på Pasolinis Saló.

Just nu presenterar Republique en gastronomisk teaterfantasi, utifrån HC Andersens saga Snödrottningen. I samarbete med matkonstnären Mette Martinussen har regissören Martin Tulinius och scenografen Dorte Holbek iscensatt spelplatser som publiken förs till i mindre grupper. Vi reser genom en förunderlig värld, där talande blommor, djur och mer eller mindre skrämmande figurer guidar oss mot Snödrottningens palats. Under varje etapp serveras utsökt, originellt komponerad mat och dryck.

Andersensagan handlar ju om den oskuldsfulla flickan Gerda, vars bäste vän Kai får skärvor av djävulens spegel i öga och hjärta. Han blir kysst och bortförd av Snödrottningen, vilket får hans känslor att frysa till is. Flickan ger sig ut i en stor, stundtals hotfull värld, men med öppet hjärta och tillit till dem hon möter når hon fram till sin vän, långt upp i Lappland.

Vi vandrar i Gerdas fotspår på Republique. Flickans röda skor får bäras av en i gruppen, medan vi andra bär hennes sinnen – jag tilldelas känseln. Så slussas vi runt i sagovärlden, till avskilda scenrum i teaterlokalen och ut i omgivande kvarter. Från Blomsterkvinnan med ödesblommor och vegetariska förrätter till den väsande Lappgumman, iförd pälsstycken, som tar emot i en midvintermörk husvagn. Hon bjuder på spröda torskskinn med ansjovisröra.

Huvudnumret i iscensättningen är en innovativ måltid med hare, vildsvin, betor, ost, olivglass och annat läckert. Då är vi bänkade hos rövarna, som agerar värdar och inflikar texter ur sagan.

Men efter tre timmar av fragmentarisk performance, förflyttningar som bryter fiktionen, spännande matupplevelser och goda drycker känns HC Andersen rätt långt borta. Finalen, där svenska Charlotte Engelkes äntligen uppenbarar sig som fabelaktigt oåtkomlig snödrottning, och vi ”räddar” den nu unge mannen Kai, är som en barock epilog.

Snedronningen blir sålunda en minnesvärd måltid, med poetiska och teatrala inpass, i lustiga scenmiljöer. Dramaturgin och den teatrala gestaltningen håller dock inte alls samma höga nivå som matkonsten. Med undantag av Charlotte Engelkes, vars tydliga stilisering injicerar energi och fokus i spelet. Men tyvärr får vi inte se så mycket av henne den här gången.

Snedronningen

Efter HC Andersen

Koncept, regi: Mette Martinussen, Martin Tulinius, Dorte Holbek

Teater Republique, Köpenhamn

Medv: Charlotte Engelkes, Mette Dahlgaard, Morten Vang, Stine Primdahl, Julie Gaarskjær m fl

Publicerad SvD 16/2 2014

Läs mer om Republiques performancekoncept:

  • Vølvens spådom – matteater utifrån isländska sagor >>>
  • Nya vägar i dansk teater: Signas performanceprojekt Villa Saló >>>
  • Seminarium om ljudet i scenkonst - Sounds of Senses på Republique, Köpenhamn >>>
  • Enrique Vargas City Puzzle inviger nya Köpenhamnsteatern Republique >>>