teaterkritik - kulturproduktion

Richard III - av Staffan Valdemar Holm/Bente Lykke Møller, Det Kgl Teater

Förre Dramatenchefen Staffan Valdemar Holm och scenografen Bente Lykke Møller har i höst återvänt till Det Kongelige Teater, där de tidigare haft stora konstnärliga framgångar. De lever helt upp till de höga förväntningarna med en rak, brutal, lekfull och fysisk tolkning av Shakespeares våldstragedi Richard III.

Ensemblen befinner sig på scen hela tiden, i en klassrumsliknande scenografi där väggar utgörs av svarta tavlan på tre sidor. På tavlorna har man med krita skrivit upp namnen i de två släkterna York och Lancaster, som i pjäsen förgör varandra i kampen om tronen och makten. Längs väggarna står stolar och på dessa sitter de nutida vardagsklädda skådespelarna under hela föreställningen utom i alla scener där de träder in i en mängd olika roller.

Huvudpersonen, Richard, spelas av Søren Sætter-Lassen som vore det en one man show. Hans Richard tar oavbrutet initiativet från sina släktingar och ämbetsmän, charmar dem, luras, överfaller och låter döda. Fullständigt hämningslöst. Richard är av födseln deformerad, t o m hundar skäller åt honom, och han lever helt enligt sin deklarerade intention att vara skurk.

Änkedrottningar, syskon och korrupta ämbetsmän söker hejda honom. Till och med Richards egen halvdementa mor (en briljant Birthe Neumann) spottar förbannelser över honom, vill inte ta i honom när han söker pressa sig in i hennes livmoder. Men ingen lyckas avvärja hans blodiga framfart.

Med drastisk distans mördas dramats nyckelpersoner, och vid varje frånfälle är det någon i ensemblen som helt sakligt stryker ett streck över den dödes namn på svarta tavlan. En aktör (Peter Gilsfort som Buckingham) går till och med själv bort och stryker sitt namn innan han gör entré på spelplatsen när det är dags för honom att avlida i en av kvällens många, plågsamt utdragna strypscener.

Ondskans mekanismer isoleras och demonstreras som i en lärosal. Man kan även se iscensättningen som ett slags repetition utan strävan efter illusion. Snarast blir det en kommentar till teaterns struktur, där skådespelare lånar sig till vissa situationer och språkliga uttryck för att utforska olika frågeställningar. Staffan Valdemar Holm söker belysa hur människor i samhällets elitklass drivs av personlig opportunism och feghet, som bottnar i infantila revanschbegär och behov.

Hela ensemblen bär detta krävande, nyanserade grupparbete med total närvaro och solidaritet. Denna Richard III är ännu en märkesuppsättning av duon Holm/Møller, absolut värd en utflykt till Köpenhamn.

Publicerad i Österlen 360° (webrecension) 27/9 2010

Det Kongelige Teater, Köpenhamn. Text: William Shakespeare, över Niels Brunse. Regi: Staffan Valdemar Holm. Scenografi och kostym: Bente Lykke Møller. Medverkande: Søren Sætter-Lassen, Sonja Richter, Benedikte Hansen, Peter Plaugborg, Olaf Johannesen m fl