teaterkritik - kulturproduktion

Et mobilt dukkehjem – Sydhavn Teater, Köpenhamn

På Vanløse torg, i utkanten av Köpenhamn, har en husvagn ställts upp. Åtta teaterbesökare samlas i förtältet, foajé till den mobila Sydhavn Teater. Strax öppnas dörren av Neo-Nora, hjältinnan som brutit sig loss ur Ibsens ”Ett dockhem”. Nu driver hon eget företag, Little Mermaid Sex Service, och handelsvaran är hennes kropp.

Den blonda, lättklädda Mille Maria Dalsgaard bjuder oss in i husvagnen. Hon byter om mellan högklackade lackskor, peruker och tajta bustiertoppar, alltmedan hon underhåller oss gäster om vikten av att bedriva sexhandel med ekologi och fairtradeprofil.
Nora har frigjort sig. Men hur självständig är hon egentligen?
Detta diskuterar hon med bästa kompisen Kristine (Anne Voigt Christiansen), som själv blivit städare och nu har sökt upp Nora via Facebook. Maken Thorvald (Morten Hembo), neurotisk finansklippare i kostym och sneakers, hittar också hit, liksom den gamle utpressaren Krogstad (Jesper Hyldegaard).
Under dryga timmen för de rappa dialoger om hur vi köper, säljer och marknadsför våra liv i dagens globaliserade ekonomi. Thorvald och Noras rollspel är fast i stela gester och mekaniska argument. Hans tjat om pengar förlamar henne.
Tyska regissören Mareike Mikat har skapat ”Et mobilt dukkehjem” som en vass reflektion om könsroller och individuell frihet på vår samtids marknadsplats. Spelat med absolut fokus och lekfullhet – i knät på åskådarna!

Et Mobilt dukkehjem
Sydhavn Teater, på olika platser i Köpenhamnsområdet
Regi: Mareike Mikat
Scenografi: Siggi Oli Palmason
Dramaturgi: Theresa Schütz
Medv: Jesper Hyldegaard, Mille Maria Dalsgaard, Morten Hembo
och Anne Voigt Christiansen
Publicerat i KvP 30/9 2014