teaterkritik - kulturproduktion

Comedy of Errors/Richard III - regi Edward Hall i gästspel på Kronborg 2011

Hamletscenen på Kronborg inleder säsongen med två kraftfulla gästspel av den hyllade brittiska truppen Propeller, bestående av enbart män. Med Shakespeares tidiga förväxlingsfars Förvillelser (Comedy of Errors) och den blodiga kungatragedin Richard III bjuder Propeller på diametralt motsatta sceniska uttryck. Förvillelser utspelas i latinamerikansk, solvarm och musikalisk charterresemiljö, medan Richard III är tolkad med viktoriansk, gotisk skräck i ett stålgrått England, skildrat som slakthus.

Dubbla personligheter och glidande identiteter präglar båda pjäserna. I Förvillelser tar Shakespeare upp sitt ofta återkommande motiv med tvillingpar som skilts åt och återfinner varandra. I Richard III utforskas en paranoid psykopat, som alltmer ensam växlar mellan olika personligheter och låter slakta sina närmaste för att han själv ska vinna Englands tron. Det är absolut inte ointressant att studera Richard III i ljuset av Utøyamassakern.

Regissör och konstnärlig ledare för Propeller är Edward Hall, son till den legendariske Peter Hall, som etablerade Royal Shakespeare Company 1961 för att utveckla en levande, modern teaterkonst kring barden. 44-årige Edward är alltså uppväxt med Shakespeare och har ett motto för sin grupp: Om något har gjorts förr, ska det inte göras igen. Han skiljer sig från sin far med en utpräglat fysisk estetik, späckad med referenser till nutida kultur.

I Comedy of Errors är det två par tvillingbröder som, ovetande om varandra, plötsligt finns på samma ort. De hamnar i alltmer kaotiska situationer och drabbas av självtvivel när omgivningen förväxlar dem med varandra. Edward Hall har tagit fasta på det mångbottnade i varje individ och gestaltar stycket ur renodlat queerperspektiv. I hans fantasifulla Efesus florerar olika sexuella kulturer som frigjord mainstream. Här är sängkammare utstyrda med piskor, man springer på klubb med bunnyklädda transor, möter en nunna i nätstrumpor och kortkort, liksom en satanistisk väckelsepredikant och läderklädd polis som homoerotisk stereotyp med erigerad batong.

Uppsättningen framhäver mångsidiga identiteter, kulturellt, socialt och sexuellt, som en självklarhet och motor, vilket de bortkomna tvillingarna lär sig. I Richard III, däremot, är titelpersonens lynniga dubbelnatur ångestladdad och livsfarlig för alla. Aktörerna söker dessutom platser och positioner vid hovet, där de täta dödsfallen skapar ständiga vakanser och omförhandlingar av rangordningar.

Scenografen Michael Pavelka har med rörställningar och transparenta slakteriskynken i plast tecknat England som en köttfabrik. Ensemblen, delvis klädd i skyddsrockar och slaktmasker, går runt med yxor, rostiga sågar, klubbor och andra tillhyggen, som används friskt i denna mörka splatteruppsättning. En slaktbänk är kungatron i uppfälld ställning, och varje person som tar plats på den ska snart föras ut till ond, blodig död. Lönnmördare sjunger som music hall-artister, och de dödade barnprinsarna presenteras groteskt med sina avhuggna huvuden i ett glas med formalin.

Precisionen och samspelet är perfekt i alla effekter och infall. Samtidigt finns i båda uppsättningarna en djup respekt för Shakespeares texter. Hall formar sina sceniska bilder av det sprakande språket. På så sätt lyckas Propeller skapa helgjutna, nutida Shakespearetolkningar, som i slottsmiljön på Kronborg får en extra dimension.

Comedy of Errors/Richard III

Hamletscenen, Kronborg slott, Helsingör

Text: William Shakespeare

Regi: Edward Hall. Scenografi: Michael Pavelka. Medv: Richard Clothier, Dugald Bruce-Lockhart, Richard Frame, Jon Trenchard, Robert Hands, Tony Bell m fl

Publicerad SvD 7/8 2011


Läs mer om utländska gästspel på Kronborg:

- Hamlet i regi av Thomas Ostermeier - gästspel av Schaubühne på Kronborg 2010

- Donmar Warehouse och Jude Law gästar Kronborg med Hamlet 2009


Länkar