Brook by Brook – dokumentärfilm av Simon Brook
Det finns flera goda skäl att hylla den brittiske teaterregissören Peter Brook. I år fyller han 80 och beundras som en av världens mest nydanande teaterkonstnärer. Det är samtidigt 30 år sedan Brook grundade sin unika, alltjämt pågående verksamhet med Centre international de création théâtrale på teater Bouffes du Nord i Paris.
Peter Brook själv avvärjer dock all personkult och kommenterar sällan sina verk. När man ser Brook på teatern känns han igen på sin blygsamma framtoning och ett leende som är på en gång vänligt och distanserat. Teaterintresserade från hela världen vallfärdar till Bouffes du Nord. Man förenas i dialog med föreställningar som alltid utforskar teaterkonstens villkor och väsen.
Brooks stora ”familj” kan nu glädjas åt den intima porträttfilm som sonen Simon har gjort om sin far. Här sker ett djupare möte med Peter Brook, både som privatperson och regissör. Han berättar om sitt rysk-engelska ursprung, bläddrar i familjealbum, spelar piano, gör dockteater med barnbarn och visar små konstföremål i sitt hem i Paris.
En mexikansk figur, en ”skrattande kvinna”, har särskild betydelse. Brook förklarar hur hon är tom och ihålig men ändå öppen. Precis så önskar han att skådespelare ska möta sina roller: tömma sig och öppna sig för det oväntade. Att spela teater är att ständigt ta risker, att våga vara oförutsägbar, även för sig själv.
Det han försöker förmedla till skådespelare är en attityd, en beredskap. Brook arbetar själv helt intuitivt och tror inte på några färdiga metoder. Han demonstrerar med några av skådespelarna i CICT några fysiska övningar som frammanar deras koncentration och närvaro i nuet. Teater är som att vandra i mörker, säger han. Mörkret skapar osäkerhet och rädsla, man måste själv finna nya vägar att ta sig fram.
Dokumentären illustrerar resonemangen med flera utdrag ur uppsättningar. I en härlig scen visar också Brook själv hur all teater uppstår: han sätter upp en herrsko på ett bord och börjar fantisera kring den. Skon blir en telefon, ett mordvapen, snörena kan vara glasögon – och ur detta växer olika historier fram.
Samtalen med Peter Brook pågår över hela världen, i Paris, London, Kyoto, New York. Han framhåller att han gärna skulle leva utan teater och i stället bara resa. Resande och kulturella gränsöverskridanden är själva grunden för Peter Brooks teaterkonst. Ändå slås man främst av hans personliga närhet och okomplicerade tilltal i filmen.
Denna intimitet präglar också Peter Brooks filmatisering av Hamlet, som spelades 2001/02 runtom i världen. Bilderna har en lågmäld intensitet som förstärker nyanserna i Adrian Lesters oförglömligt sårbara och självutlämnande tolkning av titelrollen.
För alla som vill njuta av riktigt bra teater, och gå in i fördjupade reflektioner kring teaterkonst, är denna DVD en värdefull tillgång.
Brook by Brook, portrait intime & La tragédie d'Hamlet
Dokumentär av Simon Brook & teateruppsättning av Peter Brook.
72 min + 132 min. Engelska/franska.
DVD Arte France, 2004
Publicerad i SvD 12/1 2005
Läs mer om Peter Brook:
- Peter Brook i tystnadens tidlösa rum >>>
- The Valley of Astonishment – av Peter Brook och Marie-Hélène Estienne >>>
- Peter Brook - en resenär genom teaterkonsten >>>
- Peter Brooks teaterkonst >>>
- Une Flûte enchantée – Peter Brook, efter Mozart, Bouffes du Nord, Paris 2010 >>>
- Paristeater: Lars Noréns Pur och Shakespeares Sonetter i regi av Peter Brook >>>
- Peter Brook får det internationella Ibsenpriset 2008 >>>
- Paris - en internationell knutpunkt för nydanande teater och scenkonst >>>
- Världsteater i Paris - Ariane Mnouchkines Tambours sur la digue, Peter Brooks Le costume >>>