teaterkritik - kulturproduktion

Hotel Pro Forma Sum Up – dokumentärfilm av Peggy Eklöf och Theresa Benér (2012)

2017-02/img-4857.jpg

Hotel Pro Forma Sum Up (2012) är ett tvärkonstnärligt dokumentärfilmprojekt, producerat av 29 media.

I filmen följer Theresa Benér och Peggy Eklöf den danska scenkonstnären Kirsten Dehlholm och hennes internationellt hyllade scenkonstlaboratorium Hotel Pro Forma i den kreativa processen för operainstallationen War Sum Up, som hade premiär på Rigas nationalopera 2011.

War Sum Up är ett mångdimensionellt musikteaterverk om krig, i ett koncept utformat av Kirsten Dehlholm och Willie Flindt, framfört av Lettiska Radiokören. Japansk nô-teater och manga, nykomponerad konstmusik, brittisk kammarpop och elektroniska ljudlandskap sammanflätas med en komplex visuell bild.

29 medias 50 minuter långa dokumentärfilm om Hotel Pro Forma och War Sum Up rymmer utdrag från repetitioner och föreställning samt intervjuer med de medverkande konstnärerna.

"Det intressanta med Theresa Benérs och Peggy Eklöfs reportage är att det lyckas förmedla det professionella detaljarbetet i repetitionerna samtidigt som långa stycken av föreställningen flyter fram i bakgrunden. En stereoeffekt som känns kongenial med Hotel Pro Formas på en gång exakta och suggestiva scenspråk." (Leif Zern i DN, 24/7 2012)
"Pedagogiskt och känsligt varvar filmen scener ur verket med intervjuer och närbilder från repetitionerna som sammantaget ger en lödig bild av ett märkligt verk i en evigt het fråga. Det vackra och storslagna i War Sum Up skärper den skoningslösa bilden av krigets maskineri." (Margareta Sörenson i Expressen, Scenkonstbloggen 27/7 2012)

Filmen kan beställas på DVD för 100:- SEK (textad på svenska, danska, engelska, franska, tyska, lettiska).

Läs mer här >>>

Se trailer från filmen >>>

Foton nedan: Från War Sum Up, Lettlands Nationalopera, fotograf Gunars Janaitis