Tate Modern och måleriets kraft
Jag gjorde häromdagen ett intressant återbesök på Tate Modern i London. Skulle visa museet för en tillrest gäst från Malmö. Vi infann oss då portarna slogs upp, klockan tio, och påbörjade en nyfiken rundvandring i de fyra temasektionerna. Louise Bourgeois tre fascinerande höga torn, som välkomnar besökaren i turbinhallen, avstod vi från att gå upp i, då där raskt bildades prydliga engelska köer till skulpturernas smala trappor. Det kändes onödigt att börja med en innehållslös väntan.
Konsten har i viss mån blivit offer för Tate Moderns enorma succé. Museet fick redan på sina första två månader över en miljon besökare, tre gånger mer än beräknat. Så är ju inträdet också gratis och i dagens England är det högsta mode att titta på samtida konst. Men intressant nog är det alltså just de allra modernaste verken och konceptuella installationerna som blir mest lidande av konstens popularitet. De verk som Tate Modern skapades för. Bäst står sig måleriet, gärna stora kompositioner eller färgstarka, konturmålade tavlor. Andy Warhol fungerar utmärkt, liksom Jackson Pollock, Francis Bacon och Patrick Caulfield. Picassos Gråtande kvinna är och förblir en höjdpunkt på Tate Modern, trots att den skyfflats undan i en illa belyst hörna. Målningar, som formulerar ett tydligt tilltal från en vägg, integrerar ett djup och en resonans som inte störs av att många tittar på dem samtidigt. Måleriets genomträngande kraft bekräftas för övrigt ytterligare i Londons just nu vackraste utställning, med Rembrandteleven Gerrit Dou (1613-1675) på Dulwich Picture Gallery. Ett 40-tal små målningar, uteslutande med interiörer eller gårdsscener från Leiden, iscensätter individens frågande förhållande till konsterna, universum och samhälle. Och de rymmer tystnad, något som ofta saknas i den bullriga, självförhävande moderna konsten.
Listiga forskare i Dous hemland, Holland, har förresten presenterat biologiska förklaringar på konstnärligt geni. De lär ha kommit fram till att Picassos visioner med människors uppbrutna anatomi beror på att han sannolikt led av migrän. Just så förvridna ser vi ut för migränpatienter. Idén att tolka konst medicinskt är förvisso inte ny. Tidningen The Guardian erinrar om professorn i oftalmologi Patrick Trevor-Ropers bok The World Through Blunted Sight från 1970. Trevor-Roper diskuterade där hur synfel har kunnat påverka kända konstnärers stilar. Monets val av färgskalor skulle kunna ha ett direkt samband med hans starr, enligt Trevor-Roper, och El Grecos långa, utdragna människofigurer kan ha fått den formen därför att han var astigmatiker. Tack och lov visar både Dou-utställningen och Tate Moderns kvalitetsmålningar att konsten står oberörd av dessa i och för sig tankeväckande men reduktionistiska vetenskapliga spekulationer. Men vi får väl vara glada så länge det varken finns botemedel eller glasögon som kan normalisera stora konstnärers ”sjuka” syner.
Publicerad SvD september 2000