teaterkritik - kulturproduktion

Catherine Deneuve älskar faluröda stugor

Någonstans ute på vischan i Normandie finns en hydda, målad i äkta faluröd färg. Stöter man på denna unika byggnad lär Catherine Deneuve inte vara långt borta. Madame Deneuve blev nämligen totalt förälskad i faluröda stugor under inspelningen av Lars von Triers Dancer in the Dark i Trollhättan. Hon gjorde allt för att skaffa vår nationalfärg till sitt sommarställe. Detta tycks för övrigt ha varit det enda riktigt roliga hon fick med i bagaget från den stormiga inspelningen, där Björk var och varannan dag hotade hoppa av.

Catherine Deneuve berättar om detta i sin dagbok A l’ombre de moi-même. I dagarna lanseras boken på engelska och med anledning av det kom filmstjärnan till en fullpackad National Film Theatre för att svara på frågor. Timmen i sällskap med Catherine Deneuve var magisk, inte bara för att hon strålar av fullödig kvinnlighet och skärpa. Men framför allt skapade hon en energi i rummet, totalt fokuserad och närvarande. Hon är oerhört snabb och lyhörd, lyssnar in och svarar direkt, bjuder på en balanserad kombination av personliga uttryck och proffsiga filmanalyser.

Catherine Deneuve är genomsyrad av film. Hon gör ett par-tre roller om året och går jämt på bio när hon är ledig - så bor hon också i Paris biograftätaste kvarter på vänstra stranden. Filmmanus och regissör är alltid viktigare än hennes egna roller, hon vill gärna drivas ut på osäker mark. Hon drömmer om att få göra stumfilm och hade gärna spelat mot Robert de Niro och Al Pacino. Hennes idoler är Carole Lombard och Greta Garbo (yes!). Men när hon fick frågan hur det känns att ha vigt sitt liv åt filmen kom en omedelbar protest. Livet utanför, hävdade Deneuve, har alltid varit viktigare. ”Jag är en frivol människa”, framhöll hon, men frivol med skuldkänslor. ”Jag är ju kristen också, så jag skäms alltid när jag njuter av min frivolitet!”.

Ah-la-la, quelle femme!

Publicerad Kvällsposten oktober 2005