teaterkritik - kulturproduktion

Artiklar

Dramatikern, författaren Jean-Claude Carrière (1931-2021)

Frankrikes teater- och filmkretsar sörjer Jean-Claude Carrière, som avlidit, 89 år gammal. Carrière har haft enorm betydelse som dramatiker, filmscenarist, dramaturg och författare. Han skrev manus till Luis Buñuels mest kända filmer och hade i 34 å…

Läs mer

Hotel Pro Forma i dödens världar

Jag förstår att det måste ha varit oerhört frustrerande för konstnärerna i det danska performancelaboratoriet Hotel Pro Forma när de förra våren var nästan framme vid premiär för sin nya uppsättning Amduat – en iltmaskine . Coronan satte stopp för …

Läs mer

Press Europeisk scenkonst – Peter Brook

PRESSBILDER/PRESSINFO Pressbilder på denna sida får endast publiceras i samband med omnämnande av boken Europeisk scenkonst – Peter Brook , av Theresa Benér (29 media). Copyright fotograf Simon Annand, måste krediteras vid all publicering. Por…

Läs mer

Europeisk scenkonst – Peter Brook Av Theresa Benér, 29 media 2020

Jag berättar denna historia för er för att dela med mig av en grundläggande tanke: teater är inte indelad i kategorier, den handlar om livet. Detta är den enda utgångspunkten och det finns inget annat som är så grundläggande. Teater är liv. Peter…

Läs mer

When We Have Sufficiently Tortured Each Other – Martin Crimp/Katie Mitchell, National Theatre London

Cate Blanchett gör debut på Londons National Theatre i Martin Crimps nya pjäs When We Have Sufficiently Tortured Each Other . I sexualiserat, förhöjt rollspel med Stephen Dillane undersöks kvinnliga och manliga stereotyper inom en patriarkal könsma…

Läs mer

Introduktion till Milo Raus konstnärskap, Teaterhögskolan Malmö, maj 2019

Det handlar inte längre om att gestalta världen. Det handlar om att förändra den. Det är inte gestaltningen av det verkliga som är målet, utan att gestaltningen i sig själv blir verklig. Detta är regel nummer ett i det så kallade Gent-manife…

Läs mer

Grekiska tragedier i aktuella verk – Ivo van Hove, Milo Rau, Christiane Jatahy, Martin Crimp

Scenen i teaterrummet på anrika Comédie-Française är täckt av tjock lera. Kungadottern Elektra klafsar runt med en grupp kvinnor. Hon är skitig, spenslig, klädd i linne och shorts, har snaggat hår och rör sig stöddigt som en pojkflicka. Elektra är u…

Läs mer

Mig nära – av Arne Lygre, regi Carl Johan Karlson, Helsingborgs stadsteater

Språket väver närhet, relationer och uppbrott i Arne Lygres senaste pjäs Mig nära . Uppsättningen på Helsingborgs stadsteater tecknar osentimentalt en flyktig samtid. Den norske dramatikern Arne Lygre (född 1968) är ett välkänt namn på europei…

Läs mer

Ett drömspel – av Erik Holmström, fritt efter Strindberg, Helsingborgs stadsteater/Malmö dockteater

I ett samarbete mellan Malmö dockteater och Helsingborgs stadsteater spelas Ett drömspel av Erik Holmström. Jakten på jaget och meningen med livet förenar Strindbergs samtid med vår. I en programintervju till Ett drömspel förklarar scenkons…

Läs mer

Hedwig and the angry inch – av John Cameron Mitchell och Stephen Trask, regi Dritero Kasapi

I Hedwig and the angry inch på Malmö stadsteater drar Lindy Larsson ett stort lass som bedagad transdiva. Föreställningens lek med klichéer från dragshow och konserter bryts mot allvar och djup i en något kluven helhet. Malmö stadsteater har …

Läs mer

En handelsresandes död – av Arthur Miller, regi Dennis Sandin, Malmö stadsteater

Dennis Sandins uppsättning av Arthur Millers klassiker En handelsresandes död är en varsam, filmisk tolkning. Dramat har alltjämt relevans i sin skildring av livsstilar och illusioner i det moderna konsumtionssamhället. För ett år sedan spela…

Läs mer

Contes et légendes – av Joël Pommerat, Nanterre-Amandiers

I en av det nya årets mest svindlande och välspelade franska teateruppsättningar ställs den existentiella frågan vad som gör en människa till människa och därmed skiljer henne från exempelvis en robot. Scenauteuren Joël Pommerat, som i flera verk ha…

Läs mer

Oncle Vania – Tjechov på ryska i regi av Stéphane Braunschweig

I Anton Tjechovs Onkel Vanja finns ett par scener där provinsläkaren Astrov brer ut sig i längre förklaringar om det destruktiva i skogsskövlingar som sker i området. Han belyser hela kedjan med syrebrist och förlorade habitat som leder till reduc…

Läs mer

Why? – av Peter Brook och Marie-Hélène Estienne, Bouffes du Nord, Paris

Den legendariske teaterregissören Peter Brook och Marie-Hélène Estienne hyllar i sitt senaste verk en av den moderna teaterhistoriens främsta förnyare, Vsevolod Meyerhold. Why? är en reflektion över meningen med teater. En av 1900-talets mest…

Läs mer

Mary Said What She Said – av Darryl Pinckney, regi Robert Wilson

Maria Stuart är i Isabelle Hupperts stramt formgivna tolkning en fri, upprorisk kvinna, på väg mot döden. Med monologen Mary Said What She Said samarbetar Huppert för tredje gången med Robert Wilson. Det är teater på högsta nivå. I en av de m…

Läs mer

Woyzeck – av Erik Holmström, efter Georg Büchner, Malmö dockteater, Helsingborgs stadsteater

På Malmö dockteater och Helsingborgs stadsteater spelas Woyzeck , en omdiktning av Büchners pjäs, i två olika versioner. Erik Holmströms drastiska samtidskritik riktas mot en prestationskultur där människan ses som maskin. Malmö dockteaters ko…

Läs mer

Macbeth, making a murderer – regi, koncept Helle Rossing, Helsingborgs stadsteater

Drabbande spelglädje genomlyser Helle Rossings fullödigt teatrala omtolkning av Macbeth . Kollegor mördar och mördas i en hallucinerande grotesk bild av nutidens konkurrenskultur. Mot slutet av Helle Rossings rusigt dekonstruerade Macbethmassa…

Läs mer

De skyddssökande kvinnorna – David Greig, efter Aischylos, Malmö stadsteater

En kraftfull kvinnokör har huvudrollen i De skyddssökande kvinnorna på Malmö stadsteater. Denna dansk-svenska uppsättning om kvinnor och asylrätt spränger gränser på flera nivåer. En av de saker jag särskilt fäster mig vid i De skyddssökande…

Läs mer

Riddare av tusen äventyr – scoutpjäs av PotatoPotato

Ett gäng flickscouter är hjältinnor i Malmöbaserade feministiska scenkollektivet Potato Potatos nya verk. Deras strategier och kreativitet inför naturens utmaningar gestaltar en livskraftig femininitet. Det var förstås inte meningen att flicko…

Läs mer

Jerusalem – efter Selma Lagerlöf, regi Madeleine Røn Juul

Helsingborgs stadsteater gör Selma Lagerlöfs Jerusalem till en mångbottnad konflikt mellan olika värdesystem. Bondesamhällets traditioner ställs mot en exalterad religiositet i en balanserad, välspelad uppsättning. Två slags tempel står emot …

Läs mer