teaterkritik - kulturproduktion

Artiklar

Dramatikern, författaren Jean-Claude Carrière (1931-2021)

Frankrikes teater- och filmkretsar sörjer Jean-Claude Carrière, som avlidit, 89 år gammal. Carrière har haft enorm betydelse som dramatiker, filmscenarist, dramaturg och författare. Han skrev manus till Luis Buñuels mest kända filmer och hade i 34 å…

Läs mer

Hotel Pro Forma i dödens världar

Jag förstår att det måste ha varit oerhört frustrerande för konstnärerna i det danska performancelaboratoriet Hotel Pro Forma när de förra våren var nästan framme vid premiär för sin nya uppsättning Amduat – en iltmaskine . Coronan satte stopp för …

Läs mer

Europeisk scenkonst – Peter Brook Av Theresa Benér, 29 media 2020

Jag berättar denna historia för er för att dela med mig av en grundläggande tanke: teater är inte indelad i kategorier, den handlar om livet. Detta är den enda utgångspunkten och det finns inget annat som är så grundläggande. Teater är liv. Peter…

Läs mer

Introduktion till Milo Raus konstnärskap, Teaterhögskolan Malmö, maj 2019

Det handlar inte längre om att gestalta världen. Det handlar om att förändra den. Det är inte gestaltningen av det verkliga som är målet, utan att gestaltningen i sig själv blir verklig. Detta är regel nummer ett i det så kallade Gent-manife…

Läs mer

Contes et légendes – av Joël Pommerat, Nanterre-Amandiers

I en av det nya årets mest svindlande och välspelade franska teateruppsättningar ställs den existentiella frågan vad som gör en människa till människa och därmed skiljer henne från exempelvis en robot. Scenauteuren Joël Pommerat, som i flera verk ha…

Läs mer

Kind – i barnets våld och fantasivärld, av Peeping Tom

Den lilla staden Vordingborg, på danska Sydsjälland, är varannan sensommar värd för en storslagen scenkonstfestival. Under namnet Waves utspelas ett varierat internationellt program i teater- och kulturhus samt på gator och torg, organiserat av or…

Läs mer

La vita nuova – Romeo Castellucci, Societás

Fem mycket långa män, svarta afro-européer, poserar vid en bil de just vält över på sidan. Två av männen går närmare oss åskådare och ser oberört rakt igenom oss. Två andra håller på bilen, en Mercedes, som om den vore en trofé. Kanske är detta ett …

Läs mer

Gilgamesh – av Hotel Pro Forma, Glyptoteket, Köpenhamn

Det internationella scenkonstlaboratoriet Hotel Pro Forma, som leds av danska Kirsten Dehlholm, har som specialitet att utforma överraskande koncept för sina iscensättningar och performanceverk. Genom att inbjuda andra slags konstnärer till ”hotelle…

Läs mer

Remote CPH – Rimini Protokoll på Metropolis, Köpenhamn

I mer än tio år har jag besökt Köpenhamns Metropolisfestival , där internationella och inhemska scen- och performancekonstnärer har skapat projekt med staden som scen. Vid flera tillfällen har jag förts runt i för mig välbekanta eller främmande kva…

Läs mer

West Side Story – av Leonard Bernstein, Malmö Opera

Redan i första scenen av Malmö Operas nya uppsättning av West Side Story uttalar den råbarkade polisen Krupke en replik som knappast ligger ljusår från dagens verklighet i Malmö: – Ni får gärna slå ihjäl varandra, men in…

Läs mer

Julia – av Christiane Jatahy – Göteborgs dans- och teaterfestival 2018

Göteborgs dans- och teaterfestival är igång, med ett späckat internationellt program. Scenkonstens gränser prövas med såväl akrobatik och verbala utmaningar som film- och bildkonst. Theresa Benér har tagit del av norska och brasilianska formexperime…

Läs mer

CPH Stage 2016 – Identiteter och gemenskap utforskas på scen

Frågor om identitet, kulturell tillhörighet och historia står i fokus för dansk scenkonst just nu. Theresa Benér reflekterar över årets CPH Stage, Danmarks största och yngsta teaterfestival, där scenkonstnärer – många i nordiska samproduktioner – i …

Läs mer

Episod – av Lars Norén, regi Sofia Jupither

Erlend Birkelands scenbild till Lars Noréns nya pjäs Episod är ett hus sett i genomskärning. Högt snedtak och nordiskt ljusa plywoodväggar ramar in tomhet. På ett likartat sätt utgör Noréns stramt precisa text en genomskärning av människors tomhet…

Läs mer

Det Frie Felts Festival 2018 – fri scenkonst i Danmark

Sanselighed är ett vackert danskt ord, motsvarande svenskans sinnlighet. Det betecknar ju att något tillhör sinnenas värld – vi upplever det genom våra sinnen, doft, smak, känsel, närvaro i rummet. Sanselighed är det ord som kommer för mig när …

Läs mer

Made by Malmö #6: Limmerskan och the glue movement, av Ellen Norlund

Jag fäster mig särskilt vid en passage i Ellen Norlunds poetiska monologperformance Limmerskan och the glue movement . Den fiktiva figuren Limmerskan säger att hon går ut på natten i staden med sitt lim för att se vad som fäster på henne. Hon är en…

Läs mer

Made by Malmö #5: Tre systrar, av Liv Kaastrup Vesterskov

Vi har tid. Vi har jättemycket tid. Tid att göra vad vi vill med tiden. Så säger scenkonstnären Liv Kaastrup Vesterskov, med en lågmält uppsluppen ton. Hon står i en black box på Inter Arts Center, men i henne och runtomkring oss är det sommar.…

Läs mer

Made by Malmö #4: Sincerely Solo, av Helena Engberg, PotatoPotato

Vi kommer in i teaterrummet till rytmiska beats och en scen delvis lagd i rök. Klubbkänsla, fast ändå med den prydliga uppdelningen scen-publik. Bakom ett bord med imponerande DJ-batteri står en cool tjej med hörlurar, mest uppfylld av att håll…

Läs mer

Avignonfestivalen 2017 – sinnlig scenkonst från hela världen

Teater, det är en biljett i första klass till dödsriket – men det är en returbiljett. Så definieras scenkonsten av Olivier Py, teaterman, poet och konstnärlig ledare för Avignonfestivalen. Den sjuttioförsta upplagan av teaterfesten är i full gå…

Läs mer

Avignonfestivalen 2013 – nya verk av Sophie Calle, Katie Mitchell och Krzysztof Warlikowski

I en säng på det anrika hotellet La Mirande, ett stenkast från påvepalatset i Avignon, ligger Sophie Calle, fotograf, bild- och installationskonstnär, numera även performer i sina egna verk. Under ett trettiotal år har Sophie Calle i tematiska insta…

Läs mer

Scenkonstens språk essä (4) – Francuzi, en proustiansk installation av Krzysztof Warlikowski

Enligt den polske regissören och scenauteuren Krzysztof Warlikowski (född 1962) är det absolut omöjligt att iscensätta Marcel Prousts romansvit På spaning efter den tid som flytt . Scenkonstverket Francuzi ( Fransmännen ) är därför, enligt Warlik…

Läs mer