teaterkritik - kulturproduktion

Vitt rum med röda flätor och sol – av Lucas Svensson och Dorte Olesen

Barnboksillustratören Ingrid Vang Nyman (1916-59) har länge överskuggats av Astrid Lindgren, trots att hon skapade de kongeniala teckningarna till bland annat Pippi Långstrump och barnen i Bullerbyn. På senare år har Vang Nymans originella konstnärskap uppmärksammats i egen rätt, förra året med en fin utställning producerad av Millesgården (se SvD 26/1 2012).

När nu dramatikern Lucas Svensson och regissören/koreografen Dorte Olesen söker sig in i Ingrid Vang Nymans värld skapar de en dansteaterfantasi för barnpublik. Tre dansare, två skådespelare och en docka är iförda Pippiperuk med röda flätor, identiskt klädda som ett slags lindgrenska barnfigurer. Endast de rena grundfärgerna på deras könsneutrala byxkjolar skiljer dem åt: rött, blått, gult, grönt.

Alla är både Ingrid och Pippi på en och samma gång. Verbalt, rytmiskt och koreografiskt skissar de variationer på olika motiv ur Ingrid Vang Nymans liv. Det vita scenrummet av John Moström, täckt med vit snö av dun, blir som en bild av det vita ark konstnären möter med sina färger. Flickans oavbrutna tecknande är en besvärjelse mot en frånvarande mor. Likt gud skapar hon solen, snön och en båt som ska föra henne till det efterlängtade Grönland.

Dansarna och skådespelarna tecknar figurer med sina kroppar i rummet, rör sig mellan barnets fantasi och stora livsfrågor. De kollektiva samspelen fungerar fint och lyhört, särskilt när de poetiskt låter den lilla dockan Ingrid drömma sig ut i rymden, eller när det skrivs brev till modern, som vandrar genom olika händer på väg mot en oviss destination. Den drömspelsdrivna dramaturgin känns dock inte helt genomarbetad, så vissa scener framstår som diffust underbyggda.

Tonläget i text och gestaltning är genomgående abstrakt, med en underton av den svärta som också präglade Ingrid Vang Nymans liv. Vid något tillfälle säger hon att alla bara älskar den Ingrid som ritar, men inte Ingrid när hon ligger ner, underförstått sjuk av depressioner. Duon Svensson/Olesen berör här frågor om konstnärlig skaparkraft, utanförskap och normöverskridande. Allt detta finns ju i Pippigestalten och det är teman som Dorte Olesen i sina verk ständigt återkommer till.

Månteatern/Dansstationens turnékompani

Vitt rum med röda flätor och sol

Text: Lucas Svensson. Regi/Koreografi: Dorte Olesen. Medv: Sara Ekman, Mats Granath, Alexandra Göransson, Lillemor Hjelm och Jonas Örknér

Publicerad SvD 15/9 2013