teaterkritik - kulturproduktion

Svansångare - av Charlotte Engelkes, Helsingborg stadsteater

Vad är det viktigaste för dig att säga i dödsögonblicket? Hur skulle du vilja dö? Vad är himmelriket för dig?

Detta är några av de frågor som tas upp i performanceartisten Charlotte Engelkes senaste verk Svansångare. Engelkes har skapat en scenpoetisk installation, som i ett skönt flöde blandar performance, kabaré, dans och dialoger på temat döden och döendet.


Sex skådespelare kastar sig oförfärat ut i Engelkes teatrala mellanvärld, där diktare, kompositörer, gycklare och konstverk får evigt liv. En vetenskapsman funderar över om flodens vatten minns hur det flödar in i fostervattnet så att döden blir ett med livet. Kan det vara samma svan som landade i floden 1821 och 1956 – och var det i samma vatten?

En svanesång är som bekant en avskedssång före döden – men i Engelkes scenuniversum är det inte så säkert att döden innebär ett försvinnande. Det sägs att döda poeters själar tar boning i svanen.

Och nog känns författare från olika tider helt närvarande när bilder på dem sätts upp i nypor på en livslina som oavbrutet cirkulerar genom scen och salong. Ur ett ljudspår hörs kända röster i en kakofoni: jag urskiljer Tage Danielsson och Martin Ljung, Olof Palme – döda men ändå inte.


I vårt samhälle är det inte självklart att vi ser ens våra närstående som döda. Teaterscenen är en av våra viktigaste arenor för att synliggöra och gemensamt utforska vad döden är. Charlotte Engelkes och ensemblen har samlat in reflektioner på temat från helsingborgarna. Dessa återges ut mot publiken i roliga inpass: Jag vill dö mitt i steget, jag vill slippa Facebook i himlen, jag vill inte ha något ogjort, jag hoppas få gå in i mitt favoritkonstverk. Döden innebär också en befrielse från att ha alltför höga klackar eller flagnande nagellack, och från att uppleva älskade människors sjukdom och för tidiga död.

Ensemblen har i mötet med Engelkes tillägnat sig en lysande tilltro till teaterns rätt att vara gränsöverskridande, irrationell, oförklarlig och fantasifull. Döende svanar kombineras med en städerska som sopar bort livets flyktiga konstruktioner, alltmedan Willi Bopps nyansrika ljuddesign leker med Tjajkovskijs slagdängor från Svansjön eller formar ljudbilder bortom liv och död. Svansångare är en hyllning till teatern som mötesplats för levande och döda.

Koncept, regi, scenografi: Charlotte Engelkes. Ljud: Willi Bopp. Medv: Cecilia Borssén, Petra Fransson, Ida Wallfelt, Jan Nielsen, Lennart Almroth, Josef Palm

Publicerad SvD 11/12 2010