teaterkritik - kulturproduktion

Stränder – av Jörgen Dahlqvist och Kent Olofsson, Teatr Weimar

Teatr Weimars Jörgen Dahlqvist och tonsättaren Kent Olofsson har genom en rad uppsättningar utforskat scenkonstens möjligheter att i ord, musik, bild och rum fånga den aktuella krisen i Europas självbild. De sätter politisk och medial retorik mot verklighetens levande och döda kroppar, på en kontinent där de infödda konsumerar sig bort från sin egen historia och andra offrar allt för att söka inträde till en åtråvärd kultur av mänskliga fri- och rättigheter.

I sina senaste verk använder Dahlqvist/Olofsson musik och scenisk gestaltning för att skildra själva snittytan mellan flyktingen och en gränsstation. Med vilket språk och vilka klanger formulerar Europa strukturer för att ta emot eller avvisa främlingen? Vilket språk och vilken kropp har den asylsökande som tar sig fram till våra spärrar för att söka delaktighet i Europas andning, ljud och rörelser?
I Stränder aktualiseras Lampedusatragedin. Ute i havet ligger döda människor. Två skådespelare, Linda Ritzén och Kajsa Ericsson, är klädda i tunikor av galon, med tryckta slagord om kunskapens och utbildningens makt. Den råa spelplatsen har rörställningar med synlig teaterteknik, är inhägnad av byggstängsel.
Aktörerna tar sig genom scener med varierande motiv, rytmiserade i en markant ljudinstallation av techno och mullrande electronica. Med obetydliga skiftningar gestaltar paret nyanlända flyktingar, utsända journalister, rapportörer, fiskare, eller vanliga européer som i trygga hem tar del av nyheter om drunknade migranter. Mer abstrakt kan de två figurerna också avläsas som ”Europa” och ”tredje världen”.
I deras dialoger prövas olika konstellationer av hur människor förhåller sig till denna geopolitiska gräns och till de döda. Hur lever vi med vetskapen att vi är utmanade av en olidlig mänsklig realitet? Kan teatern föra denna verklighet inpå oss – eller finns det alltid ett avstånd, av språk, form och förställning, som gör att vi kan se bort?
”Jag har inte språk nog att uttrycka annat än den här tystnaden”, säger Linda Ritzéns figur, oförmögen att se annat än politikens, kunskapens och konstens vanmakt. Denna verbala gräns har Jörgen Dahlqvist gång på gång låtit sina rollfigurer stånga sig blodiga mot. Hans gestalter vrålar, grälar och slåss med kärleksord för att komma ut från sin civilisations förlamning. Här i Stränder framställer han alla som förlorare. Den europeiska kulturens humanistiska ryggrad bryts med varje skeppsbruten flykting.
Och Kent Olofssons musik får slutscenen – ett dånande crescendo av techno, som om hela Medelhavet gränslöst välter in och dränker oss.
Stränder
Koncept, text, regi och musik: Jörgen Dahlqvist och Kent Olofsson
Teatr Weimar, Inkonst
Rum: Marcus Råberg. Kostym: Jenny Ljungberg. Medv: Linda Ritzén och Kajsa Ericsson
Publicerad i SvD 13/3 2014
Läs mer om Teatr Weimar:
  • Arrival Cities: Malmö - av Jörgen Dahlqvist och Kent Olofsson >>>
  • Europol, Eurotrash, EuroDisney, Eurosport, Eurodisco – av Jörgen Dahlqvist, regi Linda Ritzén, Teatr Weimar >>>
  • Hamlet II: exit ghost - av Jörgen Dahlqvist och Kent Olofsson >>>
  • Bergmanvariationer – av Jörgen Dahlqvist, regi Linda Ritzén, Malmö stadsteater >>>
  • A Language at War – av Jörgen Dahlqvist och Kent Olofsson, Teatr Weimar >>>
  • Ibsendekonstruktion - Gengångare, av Jörgen Dahlqvist >>>
  • Stairway to Heaven av Led Zeppelin - av Jörgen Dahlqvist >>>
  • Elektra Revisited av Jörgen Dahlqvist >>>
  • Teatr Weimar i fokus: Kassandra av Christina Ouzounidis och Elektra av Jörgen Dahlqvist >>>
  • Teatr Weimar får Kvällspostens Thaliapris: Intervju med dramaturgiatet Christina Ouzounidis, Jörgen Dahlqvist och Fredrik Haller >>>