teaterkritik - kulturproduktion

Skånska mord 1989-2015 – av Kristian Hallberg, Malmö stadsteater

2017-02/emp-sk-nskamord1.jpg

Malmö drabbades i veckan av ännu ett mordförsök, endast 100 meter från Intiman, där nu Kristian Hallbergs nya pjäs Skånska mord 1989-2015 haft premiär. En vaktmästare som bara var ute och skötte sitt jobb med nattlig snöröjning kämpar för sitt liv, medan skjutningar, rån och mord dagligen rapporteras i vår stad.

Många känner oro och har massor av undringar kring detta besinningslösa våld: Gänguppgörelser? Maktkamp om knark- och vapenhandel? Våldsmän från ”utsatta områden”? Polisens vanmakt? Social kollaps?

Tyvärr tas inga av dessa akut pressande frågor upp i Kristian Hallbergs studie av det som kanske utspelats kring sex uppmärksammade mordfall i Skåne åren 1989-2015. Hallberg har skalat bort verkliga namn och fantiserar om vad de närmast berörda kan ha känt och sagt: offer, anhöriga och mördare.

Till suggestiv, underliggande elektronisk musik och kontrabas, framförd live av Andreas Henningsson genom hela föreställningen, spelas sex episoder, som rubriceras med ort och årtal: från ”Bjuv 1994” till ”Hörby 1989”, via Malmö, Ystad, Klippan och Teckomatorp.

De sju skådespelarna utgår från ett växthus helt i glas, en skör skyddsmur mot det våld som vi alla i någon mån är delaktiga i. Samtliga har tydligt fokus i energi och spel, trots att de bär obegripligt löjeväckande kläder (kostym Jenny Ljungberg) och framför en tämligen påver text.

Påver, eftersom Hallberg i sitt sobra uppsåt att anonymisera de specifika fallen och undvika våldsscener missar varje dramas kärna. Kvar blir allmänt hållna, ofta platta dialoger om sorg, vanmakt, att gå vidare, vara försiktig – eller, hos förövarna, att vilja slå ihjäl någon, rensa upp, sätta sig i respekt osv.

Tobias Hagström-Ståhls regi är bäst när han förlitar sig på skådespelarnas raka tolkningar, exempelvis då Andrea Edwards och Ester Claesson som mor-dotter konfronteras om det lämpliga i att dottern möter en våldsdömd vän på permission. I verkligheten blir hon och vännen offer för den rasistiske seriemördaren Peter Mangs, men det tar pjäsen inte upp! Sämre är regin när den karikerar småborgare i Ystad som med etniska fördomar och ren dumhet spekulerar över ett mord. Replikerna är inspirerade av Flashback, så nivån är därefter.

Tyvärr lyckas inte stoffet i Skånska mord 1989-2015 möta den problematik som verkligen plågar Malmö just nu. Synd, med en så dynamisk ensemble.

Skånska mord 1989-2015

Text: Kristian Hallberg

Regi, scenografi, ljus: Tobias Hagström-Ståhl

Malmö stadsteater, Intiman

Ljud, komposition: Anna Haglund. Kostym: Jenny Ljungberg. Mask: Siv Nyholm. Medv: Ester Claesson, Natalie Sundelin, Sven Boräng, Andrea Edwards, Anders Blentare, Johan Hafezi, Kerstin Andersson och Andreas Henningsson

Publicerad i SvD 11/2 2017

Foton, Skånska mord 1989-2015, Malmö stadsteater, Emmalisa Pauly