teaterkritik - kulturproduktion

Pintercollage - Belarus Free Theatre

Den i hemlandet förbjudna vitryska gruppen Belarus Free Theatre har de senaste åren blivit en favorit på västeuropeiska teatrar. Gruppen belönades förra året med det stora europeiska teaterpriset, Premio Europa, och har stöd av en teateraristokrati bestående av bland annat Vaclav Havel, Tom Stoppard, Ariane Mnouchkine, Mark Ravenhill och – inte minst – den nyss bortgångne Nobelpristagaren Harold Pinter.

Belarus Free befinner sig den närmaste tiden i Lund där gruppen, under ledning av Vladimir Scherban, har inbjudits att på Månteatern arbeta fram ett nytt teaterverk, Eurepica, som får urpremiär den 28/2. Till glädje för den sydsvenska publiken har de passat på att gästspela på Inkonst i Malmö med sitt mästerliga collage Being Harold Pinter. Föreställningen väver samman utdrag ur några av Pinters uttalat politiska pjäser (bl a Mountain Language, One for the Road, Ashes to Ashes) med texter av politiska opponenter i Vitryssland som utsatts för våldsamma övergrepp och summariska arresteringar efter fredliga demonstrationer, precis som medlemmarna i denna grupp drabbas när de tillåter sig att spela teater. Allt är inringat av fragment från Pinters Nobelföreläsning om vad sanning är och hur en dramatiker ska förhålla sig till den.

Med ett flexibelt, intensifierat scenspråk gestaltar de sju aktörerna hur maktens och fundamentalismens språk samverkar med brutalt våld och förtryck. De rör sig blixtsnabbt in och ut ur figurationer som antingen offer eller förövare och släpper aldrig taget om ämnet. De visar hur människan maniskt finner nya uttryck för att beröva andra rätten att vara annorlunda. Deras kompromisslöshet ligger helt i linje med Pinters oavlåtligt inträngande uppgörelser med maktens språk.

Being Harold Pinter framställs med enkel rekvisita men är ändå full av oförglömliga bilder och situationer. Den starkaste scenen är hämtad från One for the Road där en politisk fånge bränns naken medan förhörsledaren sorglöst mässar ortodoxa litanior. Den sjuårige sonen, genialiskt framställd av en skådespelare som bara håller ett par barnskor framför sig, elimineras sedan av ett pappersflygplan som långsamt trycks ner i hans panna. Samma flygplan, som i början av föreställningen infördes som en symbol för det fria ordet, sätts i den starka slutbilden i brand.

Belarus Free Theatre har utnyttjat sin hotade position till att utveckla en totalt engagerande och infallsrik scenkonst. Plötsligt får även den svenska publiken uppleva att teater kan vara livsviktig.

Being Harold Pinter. Belarus Free Theatre, Inkonst, Malmö. Text: Harold Pinter och politiska opponenter i Vitryssland. Regi o bearbetning: Vladimir Scherban. Medv: Nikolai Khalezin, Pavel Gorodnitski, Yana Rusakevich, Oleg Sidorchik, Hanna Solomianskaya, Denis Tarasenko, Marina Yurevich

Publicerad SvD februari 2009