Mitt unga idiotiska hjärta – av Anja Hilling, regi Melanie Mederlind
Samtida tyskspråkig dramatik har under 2000-talet fått en alltmer betydande plats på europeiska scener. Förutom Nobelpristagaren Elfriede Jelineks internationella genombrott har en yngre generation dramatiker förnyat språk och dramaturgier för att utforska hur vi i dagens Europa förhandlar individuella behov i relation till kollektiv samlevnad och globala system. Marius von Mayenburg, Dea Loher, Falk Richter, Anja Hilling och Roland Schimmelpfennig är några av de mest efterfrågade.
I Sverige har regissören Melanie Mederlind gjort en berömvärd insats för att uttolka dessa nya pjäsers ofta drastiska, abstrakt distanserade språk. Deras tvära kast mellan politisk, poetisk, praktisk och psykologisk diskurs, mellan rapp dialog och långa monologpartier ställer höga krav på precision och bärande rytm i spelet.
När det lyckas får vi konkreta gestaltningar av nutidsmänniskans famlande efter fotfäste i en värld med diffusa gränser mellan privatliv och utåtriktad social närvaro. Vilka värderingar, känslor och handlingar hör hemma i intimsfären, vilka kan man dela med andra? Måste mitt privata jag vara konsekvent med min offentliga person? Hur formulerar vi giltiga samlevnadsnormer och hållbar moral i dagens kulturella moras av allmänt tyckande och återkommande systemkollapser?
Mederlinds iscensättning av Anja Hillings (född 1975) Mitt unga idiotiska hjärta berör dessa frågor, utifrån sex personer i ett hyreshus. Alla är på scen samtidigt och träder i tur och ordning fram till en mikrofon för att skildra sina versioner av ett och samma dramatiska nu.
Fru Schlüter (Katarina Lundgren-Hugg) har tänkt ta livet av sig idag, men hennes plan hindras av portvakten Zarter (Tobias Aspelin) som ringer på för att reparera en akut läcka och av det hjärtsjuka budet Ludger (Victor Ström) som överlämnar ett paket till hennes granne, Sandmann (Henry Stiglund). Juicebudet Miroslaw (Miodrag Stojanovic), som skulle leverera till fru Schlüter tar sig i stället in hos den tvångsneurotiska tjejen Paula (Karin Lithman), som av rädsla för livet har hållit sig inlåst i två månader och lagat gulaschsoppa.
De enskilda rollernas monologer studsar rytmiskt, ackompanjerade av förstärkta ljudeffekter som skapas live av medspelarna vid ett långt bord. Till exempel bubbel av kokande gulasch, droppljud av läckan, eller ett ”mää” när det talas om lamm. I fonden liveprojiceras foton som associerar till texten, som resekatalogbilder från en drömstrand när Zarter minns en badsemester, ett skrikande barn, idolbilder på Doris Day, vars sång My Young and Foolish Heart gett namn åt pjäsen.
Idén att låta skådespelarna göra ljud och video kan vara hämtad från regissören Katie Mitchell, som i synnerhet på senare år i tyska uppsättningar har använt denna teknik för att skapa koncentration och närvaro i en ensemble. Alla har en konkret uppgift att lösa på scenen, även i varandras berättelser. Det intressanta blir i detta fall, att de precis som grannar i ett hus är fullt sysselsatta med sina egna liv och utifrån olika historier eller drivkrafter kommer att mötas i ett delat dramatiskt nu. Anja Hilling dekonstruerar detta enskilda ögonblick för att belysa de vitt skilda erfarenheter och rörelser som konstituerar det vi betraktar som en gemensam verklighet. Melanie Mederlind och hela ensemblen lyfter fram hennes text med skärpa, humor och lyhört samspel.
Mitt unga idiotiska hjärta
Text: Anja Hilling, övers Maria Tellander
Malmö stadsteater, Intiman
Regi: Melanie Mederlind. Scenografi: Miriam Grimm. Medv: Karin Lithman, Katarina Lundgren-Hugg, Henry Stiglund, Tobias Aspelin, Victor Ström och Miodrag Stojanovic
Publicerad SvD 17/2 2014
Läs mer:
- Nora – av Elfriede Jelinek, regi Anna Bergmann, Malmö stadsteater >>>
- Rosamunde – av Elfriede Jelinek, regi Petra Fransson, Avdelning 14 >>>
- Tjuvar (Diebe) – av Dea Loher, regi Anna Novovic, Helsingborgs stadsteater >>>
- Kvinnan från förr – av Roland Schimmelpfennig, regi Melanie Mederlind, Helsingborgs stadsteater >>>
- Märtyrer (Martyrer) av Marius von Mayenburg, Schaubühne Berlin >>>
- Skimmer (Augenlicht) av Marius von Mayenburg, Malmö stadsteater >>>
Läs mer om Katie Mitchell:
- Die Gelbe Tapete – Katie Mitchell, Schaubühne, gästspel Odéon, Paris >>>
- Avignonfestivalen 2013 – nya verk av Sophie Calle, Katie Mitchell och Krzysztof Warlikowski >>>
- Fröken Julie tolkad i europeisk teater 2012 – Thomas Ostermeier, Katie Mitchell, Patrick Marber, Frédéric Fisbach och Anna Pettersson >>>
- Teaterfestivalen i Avignon 2012: II – John Berger, Katie Mitchell, Christophe Honoré, Christoph Marthaler >>>