teaterkritik - kulturproduktion

Jens Peter Karlsson: Ibsens Lille Eyolf, Skillinge Teater

Den gode Ibsen tål ganska mycket stryk. De senaste åren har hans omsorgsfulla, psykologiserande 1800-talsdramatik fått en akut vitalitet av radikala omskrivningar och fräcka regigrepp. Peter Langdal tog fram en dödsinriktad sexualitet i sin queerversion av Hedda Gabler på Betty Nansen-teatret 2006. Susan Sontags postmodernt feministiska omdiktning av Kvinnan från havet gavs i Malmö 2007. Thomas Ostermeier har på Schaubühne i Berlin fört in både dockhems-Noras och Heddas identitetskriser i 2000-talets konsumistiska samlevnadskultur.

Nu visar den 31-årige Malmödramatikern Jens Peter Karlsson att även Lille Eyolf från 1894 kan skrivas om till en rapp, drabbande nutidspjäs, laddad med konflikter omkring kroppsideal, pengamakt och förbjudna begär. Den framförs i en intensiv, avskalad iscensättning av Jörgen Thorsson med nybildade truppen Unga Skillinge.

Jens Peter Karlsson har utgått från Ibsens berättelse om den rörelsehindrade pojken Eyolf som drunknar i fjorden under lek med byns fattiga barn. Detta utlöser en kris mellan hans föräldrar, Alfred och Rita, vars äktenskap tyngs av oförlöst sexualitet, svartsjuka och skuldkänslor. Karlsson har gått bortom den helgonlika skildringen av Eyolf och undersökt varför han drunknar. I två dramatiska linjer följer vi parallellt hur Eyolf konfronteras med barnens brutala värld och hur Alfred och Rita slits i ett borgerligt neurotiskt relationsdrama som involverar även Alfreds påstådda halvsyster Asta.

Jörgen Thorsson, Ida Löfholm och Caroline Söderström växlar effektivt i rollerna mellan barngänget och de vuxnas värld. Daniel Nyström är hela tiden den välartade Eyolf. Tuffingen Henrik (Thorsson) impar på tjejerna Ellida (Löfholm) och Hedvig (Söderström) med sina fysiska utspel medan Eyolf står med krycka och blir hånad för sitt lyte. Karlsson/Thorsson skildrar en obarmhärtig barnvärld där man sorglöst odlar fascistoida kroppsideal och mobbar avvikare som Eyolf. Men Eyolf finner vägar att köpa vänskap, köpa tjänster av de hungriga barnen. Han blir rentav manipulativ. Med sin patetiska tantportmonnä fylld av enkronor får Eyolf de andra barnen att dra ner sina byxor och utföra pinsamma nummer. Pengarna strös ut på scenen och man ryser av indignation. Dessa förödmjukelser är bakgrunden till att den icke simkunnige Eyolf hamnar i fjorden.

Jens Peter Karlsson skriver direkta, uppfordrande repliker som Jörgen Thorsson styr i raka energilinjer på scenen. Dekoren är minimal, fyra snett sågade stolar och en bunt böcker intill väggen. Rummet definieras av de fyra skådespelarna, som är i oavbrutet och fokuserat samspel, även i scener där två av dem trätt tillbaka och ser de andra två agera. Det skapar en förtätning åt dramat, som drivs framåt med en kompromisslös kraft.

Skådespelarna i Unga Skillinge är sistaårselever på Malmö Teaterhögskola. Man kan bara hoppas att Ibsens Lille Eyolf får fortsatt liv i Skåne under hösten och att gänget återvänder till charmiga Skillinge Teater nästa sommar.

Skillinge Teater. Text: Jens Peter Karlsson. Regi och musik: Jörgen Thorsson. Ljusdesign: Daniel Andersson. Medv: Jörgen Thorsson, Ida Löfholm, Daniel Nyström och Caroline Söderström

Publicerad i SvD, augusti 2008