teaterkritik - kulturproduktion

Herrskap och tjänstehjon – Goldoni på Fredriksdal 2006

Prosciutto, vilken fart det är på Fredriksdalsteatern i år!

Vi har förflyttat oss till 1700-talets Venedig och Eva Rydbergs ensemble lutar sig på en beprövad klassiker, Carlo Goldonis Två herrars tjänare. I Karin Alexanderssons översättning och ”commedia dell’Addes” (Malmberg) bearbetning har denna förvecklingskomedi omvandlats till ett roligt spel mellan svenska och turistitalienska. Från den ursprungliga commedian tar man vara på de fixerade gestalterna, borgaren Pantalone (Ulf Brunnberg), den rika änkesignoran Lombardi (Ewa Roos), två unga älskande par och den sluga tjänarinnan Truffaldina (Eva Rydberg).

I Bergamo kallar man en som småljuger för en Truffaldina, avslöjar Eva Rydbergs figur på slutet. Och denna tjänarinna balanserar ganska friskt med både sanningen, postväxlar, frikasséfat, privata brev och dukatfyllda börsar, när hon för att tjäna lite extra ska försöka gå ärenden för två herremän. Utan att någon vet om den andra. Saken kompliceras av att den ena husbonden är en kvinna utklädd till sin döde bror och att den andre är hennes trolovade som fått rymma till Venedig inkognito därför att det var han som dödade hennes bror i en duell. Detta unga par spelas med romantisk längtan och initiativkraft av Birgitta Johansson och Alexander Karim.

Behållningen med danske Jan Hertz uppsättning är dess perfekta timing och tempo, som respekteras av hela ensemblen, i en kärleksfull hyllning till commedia dell’artes traditioner. Eva Rydberg är förstås Eva Rydberg, lagom slug, uppstudsig, komisk och godmodig. Pjäsens sociala underton uttrycks med clownens djupa allvar när hon evigt hungrig råkar svälja några brödbitar som skulle användas till lim. I övrigt bärs dramats intrig av kvinnors behov att bli erkända i sin egen rätt, inte bara som hustrur, döttrar eller systrar till kända män.

Dialogen späckas av italienska utrop tagna från matparlörer, som quattro stagioni, sabayone, saltimbocca, eller, mer prosaiskt: va fanculo! Dessa ordlekar ligger särskilt väl i munnarna på Ulf Brunnberg och Ewa Roos, som de godmodiga äktenskapsarrangörerna. Signora Lombardi är en läcker änka med varmhjärtad pondus, full av omsorg om ”lillponken” Silvio (Magnus Skog), som ivrig av testosteron och mammas ravioli fäktar sig fram till ett lyckligt slut med Clarice i Malin Sternbrinks förslaget oskuldsfulla gestalt.

Dramat avbryts med sångnummer där musiken hämtats från både Verdis arior och traditionella italienska sånger, med nya svenska texter. Den venetianska stämningen garanteras av Ingemar Wibergs uttalade teaterfasader av patinerade terracotta-palazzon, en gondol, en bro och trappor i äkta faux marbre.

Det är denna konsekvent genomförda teatralitet, i alla led, som imponerar på Fredriksdal. Skratt och tårar, månsken och kalvstek – allt är anstruket av commedians artificiella konventioner. Lite på lek, lite på allvar, o Dio mio, så smidigt och lätt.

Fredriksdalsteatern, Helsingborg

Herrskap och tjänstehjon

Text: Carlo Goldoni, översättning Karin Alexandersson

Sångtexter: Mikael Neumann, Adde Malmberg, Danne Stråhed, Kalle Rydberg

Regi: Jan Hertz. Scenbild: Ingemar Wiberg. Medv: Eva Rydberg, Ewa Roos, Birgitta Johansson, Ulf Brunnberg, Alexander Karim m fl

Publicerad SvD juni 2006