teaterkritik - kulturproduktion

Dea Lohers Tjuvar - regi Anna Novovic, Helsingborgs stadsteater

I Dea Lohers kalejdoskopiskt komponerade pjäs Tjuvar möter vi gestalter ur det moderna, urbana samhället. En försäkringsmäklare förbereder självmord, ett välpolerat läkarpar lider av främlings- och förändringsskräck, en ung, gravid kvinna avlad genom insemination får identitetskris, en lidelsefull begravningsentreprenör blir mördad, en kvinna har väntat på sin oförklarligt försvunne man i 43 år. En rad livshistorier skissas, i ofta dråpliga, abrupta episoder med tolv rollpersoner.

Trots att figurerna har en fysisk närhet till varandra i Steffen Aarfings krämvita scenrum scenen håller regissören Anna Novovic dem isär. Genom snabba klipp mellan deras situationer frammanar regin effektivt en bild av människor som lever i en delad samtid utan att känna en självklar samhörighet.

Och Dea Lohers stycke kretsar kring denna tematik. Genom vilka överenskommelser gör sig individer betydelsefulla, älskade eller ens relevanta i varandras liv? Loher belyser de nya förutsättningar som gäller för våra varaktiga relationskontrakt med varandra, i en tid där människor kan skapas på artificiell väg, där många lever singel eller identifierar sig med sitt arbete, och där vi lämnas att åldras och dö på institutioner. Vad är det egentligen som gör att vi ändå tillmäter familjeband, kärlekshistorier och vänskap en särskild betydelse?

Pjäsen och iscensättningen ger inga svar men skapar en mosaik av oerhört välspelade biroller, som med distans talar om sig själva, ibland i tredje person, ibland med uttalade scenanvisningar. De diktar fram sina särdrag och sina närstående, till exempel den unga kvinnan Linda, som Ester Claesson ger röst och fantasier om make och barn eller en framtid i ett naturreservat. Och Petra Fransson, en välsminkad, ensamstående mor i utsvängd klänning, som hämtad ur en fotoroman. I grunden anser hon att livet är chockerande enkelt att leva, tills hon blir lurad och attackerad av sin älskare. Scenen där hon hos Tobias Borvins förbryllade kommissarie söker relationsrådgivning snarare än polisiära ingrepp är en intressant skildring av ett samhälle där myndigheter förväntas reparera våra trasiga självbilder snarare än reglera den sociala ordningen.

Anledningen till att Dea Loher (f 1964) på senare år blivit en betydande europeisk nutidsdramatiker är sannolikt att hon aldrig anlägger något beklagande perspektiv på samtiden. Snarare undersöker hennes pjäser kritiskt och nyfiket de nya möjligheter för samexistens och kommunikation som uppstått i tomrummet efter de institutioner och konventioner som vi kastat överbord de senaste decennierna. Med Tjuvar blottlägger hon individers svårigheter att ta plats i den frihet de har berett åt sig själva, men pekar också på hur overkliga deras liv blir när de envist försöker tolka varandra utifrån förlegade sociala kodsystem.

Tjuvar

Helsingborgs stadsteater, Lilla scenen

Text: Dea Loher, övers Maria Tellander. Regi: Anna Novovic. Scenografi, kostym: Steffen Aarfing. Medv: Petra Fransson, Ester Claesson, Inga Ålenius, Robert Olofsson, Rafael Pettersson, Siw Erixon m fl

Publicerad SvD 7/10 2011