teaterkritik - kulturproduktion

Ayn - av Jens Peter Karlsson, Teaterrepubliken

Teaterrepublikens ledare, dramatikern Jens Peter Karlsson har inte gjort det enkelt för sig med sin senaste pjäs Ayn. Han har studerat den originella rysk-amerikanska författaren och filosofen Ayn Rand (1905-82) och intelligent vävt ihop hennes verk i ett dramatiskt tankeexperiment. Resultatet är en utopisk komedi om kapitalismens undergång, smart iscensatt av Jörgen Thorsson, framförd av en grupp ”scenentreprenörer”, helt i vår tids anda.

Ayn Rand är mest känd för sina filosofisk-politiska romaner Och världen skälvde (1957) och Urkällan (1943). Från dessa har JP Karlsson hämtat pjäsens grundsituation och inspirerats till rollfigurerna. En grupp företagare drar sig tillbaka i en dal för att upprätta ett rationellt, absolut kapitalistiskt samhälle, styrt av upplyst egennytta. Ord som skatt, allmännytta och inkomstutjämning är bannlysta och tillhör ”parasiternas” samhälle utanför.

I denna enklav uppfinner två entreprenörer ungefär samtidigt en artificiell människa. En svart (Chrystelle Boni) och en vit (Nina Dahn) ung kvinna framvisas på scenen. Taggart (Maja Runeberg) presenterar stolt sitt modellbygge, en levande kropp som kan användas till produktion, sexuella tjänster med mera. Wynand (Staffan Göthe), den andre innovatören, börjar kommersialisera ”produkten”. Snart konkurrerar de skoningslöst om att köpa biologisk massa till människoproduktion av en bufflig, stenrik, selfmade man, Enright (Anna Rydén). Denne har i sin tur beställt ett tempel tillägnat den mänskliga anden av den visionäre arkitekten Roark (August Lindmark). Detta kommer att prydas med en levande skulptur, som visar sig vara en illegal kopia av en artificiell människa.

Jörgen Thorsson utnyttjar optimalt en liten scenyta, där publiken sitter på två sidor. Skådespelarna skiftar oavbrutet mellan roller och spelar ofta två situationer simultant, diagonalt över spelplatsen. Thorsson inträder också själv på scenen, som gudafiguren Ayn, när alla entreprenörerna av olika skäl har råkat i konflikt och får likviditetskris på grund av svikande marknader. Ensemblen upprätthåller skickligt en absurdistisk ton, och lyckas beundransvärt väl navigera igenom replikernas ofta abstrakt-filosofiska utspel.

Ayn är på så sätt en rolig föreställning med en bitande politisk udd. Den granskar de yttersta konsekvenserna av en imaginär laissez faire-utopi, styrd av egenintresse. Jens Peter Karlsson utmanar Ayn Rands idéer men belyser samtidigt destruktiviteten i den produktivitetsstyrda människosyn som ligger inbakad i moderna västerländska samhällen.

Ayn, Teaterrepubliken, Malmö

Text: Jens Peter Karlsson. Regi, musik: Jörgen Thorsson. Medverkande: Maja Runeberg, Staffan Göthe, August Lindmark, Anna Rydén m fl

Publicerad SvD oktober 2010

Mer läsning: Jens Peter Karlssons pjäs "Ibsens Lille Eyolf"