Urpremiärer i London på Mark Ravenhills nya pjäser The Cut och Citizenship
Den 40-årige brittiske dramatikern Mark Ravenhill är dubbelt aktuell i London med två nya pjäser. På lilla Donmar Warehouse står Ian McKellen i huvudrollen för en Pinterinspirerad politisk thriller, The Cut. Och på National Theatres intimscen Cottesloe samlas en ung ensemble kring Citizenship, en ungdomspjäs som osar av Ravenhills energi, flås och nutidskänsla.
Mark Ravenhill har ju de senaste tio åren, tillsammans med Sarah Kane, stått som en framträdande gestalt för den s k ”in-yer-face-theatre”, en absolut samtida teater, där man anpassat den dramatiska formen efter vår tids sociala mönster. Alltsedan succédebuten med Shopping and Fucking har Ravenhill utforskat frågor om frihet, sexualitet och moraliska värderingar i en tid av ideologisk död, lösa förbindelser och massiv konsumtionskultur.
I The Cut anlägger han en mer abstrakt ton i en stramt hållen text. Pjäsen utspelas i ett till synes totalitärt samhälle, där staten utför ett operativt ingrepp (the cut), utan bedövning, som utraderar individers personliga drivkrafter, historia och bakgrund. Paul, spelad av Ian McKellen som en auktoritativ högre ämbetsman, möter i första akten John (Jimmy Akingbola), en svart man som tillfångatagits för att genomgå ”the cut”.
Regissören Michael Grandage håller dialogen i en lätt surrealistisk ton, som förstärks av att männen går in i en paradoxal duell. Paul, som har makt över Johns öde, vill få honom att välja alternativa disciplinåtgärder. Men John är fast besluten, han vill ha operationen och bli frigjord från sig själv, sin historia.
Dialogen mellan dessa män är det mest fascinerande i pjäsen. Här finns ekon inte bara av Pinter utan även av Koltès och Genets manliga, erotiskt laddade dominansspel. Trots att John är fången, blir han den starkare och friare av männen, eftersom han beslutat underkasta sig det märkliga straffet. John Akingbola ger uttryck för Johns integritet i en intensiv urkraft. Ian McKellen pendlar mästerligt mellan Pauls arroganta maktspråk och undergivna vädjan om att slippa utföra det antihumana ingreppet. Operationen utförs drömlikt i rött ljus: ett snitt bakifrån, beslutsamt som en penetration.
I de påföljande akterna skildrar Ravenhill hur Paul lever med lögnen om sina förehavanden i ett dött äktenskap, därefter hur han hamnat i fängelse efter en revolution. Hans son tillhör nu den ledande klassen. Far och son möts i ett samtal om ondska. Ian McKellen fångar varje nyans i Pauls okuvliga uppriktighet. Han försöker vända sin förlust till en personlig förlösning, genom att kräva ett tydligt straff, där hans sanna historia och identitet äntligen kan definieras.
Med The Cut skapar Ravenhill en mer poetisk-filosofisk teater än i tidigare verk. I Citizenship befinner han sig däremot mitt i dagens engelska verklighet. Här möter vi en grupp gymnasieelever där Tom (Sid Mitchell) försöker formulera sin sexuella identitet. Han har en erotisk fantasi, men vet inte om det är en kvinna eller man som är drömpartnern. Omringad av en skoljargong där ”gay” är ett skällsord eller i bästa fall ett skämt, prövar han sig fram i känslornas djungel.
Ravenhill har utarbetat textens snabba, uppkäftiga dialoger i samråd med ungdomar. Det känns som 55 minuters packad råenergi, där drömmar och begär korsas med frustrationer och rädsla. Citizenship spelas ihop med kortpjäserna Chatroom av Enda Walsh och Burn av Deborah Gearing. Alla tre går rakt in i en stökig tonårskultur, där ungdomar kastas ut i samhällets sexualisering och kommers och där internets nattliga men anonyma chatt-rum kan vara de enda verkliga stödgrupperna. Pjäserna har beställts av National Theatre för att spelas av ungdomar på skolor runtom i Storbritannien. Ett intressant projekt, där ledande dramatiker utmanas att ge form och själva formas av nuets språk och attityder.
Publicerad Svenska Dagbladet november 2006
Läs mer om:
Mark Ravenhills dramatik:
- Over There, Royal Court Theatre, London 2009
Ian McKellen i Strindbergs Dödsdansen
Enda Walsh - The New Electric Ballroom, Riverside Studios, London 2009