Frank Castorf/Herman Bang: Stuk - Det Kgl Teater
Stuk
Det Kongelige Teater, Köpenhamn
Det Kongelige Teater har de senaste åren integrerat utländska gästspel och gästregissörer i en allt tydligare ambition att göra Köpenhamn till en viktig pol i europeisk samtidsteater. Förra spelåret arbetade bland annat Lars Norén, Hilda Hellwig, Gunnel Lindblom och Alexander Mørk-Eidem med Det Kongeliges ensemble, alltmedan teatern inbjudit en rad hyllade tyska gästspel. Senast visades Schutz vor der Zukunft av Christoph Marthaler och en Faust från Deutsches Theater iscensatt av Dramatenaktuelle Michael Thalheimer.
Just nu har den omsusade Volksbühneregissören Frank Castorf intagit stora scenen med en lekfull, generös uppsättning av Herman Bangs roman Stuk från 1887. Castorf driver de danska skådespelarna ut ur deras invanda tonfall och får dem att möta materialet med en frigjord och nyfiken närvaro i nuet.
Bangs impressionistiska roman inringar tidsandan under den epok då Köpenhamn skulle etableras som europeisk storstad. Vi följer Herman Bangs alter ego, tidningsmannen Herluf Berg, som blir teaterdirektör för Victoriateatret, där hans konstnärliga ideal stöts mot en evig kamp för pengar och erkännande.
Castorf iscensätter storstaden som teater och scenografen Christian Friedländer har skapat ett slags kinesiska askar där varje scenrum har ridåer i fonden som öppnar mot ständigt nya teaterrum. Dessutom går en upplyst catwalk ut i publiken. Vilken arena vi än vistas på dras vi in i teaterns spel av uppvisning, skenbilder, drömmar och livsleda. Skådespelarna är klädda som till music hall, i ett hjärtligt kaos av könsöverskridande, med män som stundtals agerar transvestiter i paljettrikåer, läppstift och platåskor, och kvinnor i lösmustasch och kostym.
Sin vana trogen avstår Frank Castorf från alla ansatser till linjärt, centrerat berättande. I stället skapar han, med inspiration av Herman Bang, sceniska ”moment”, ett slags atmosfäriska situationer inom vilka skådespelarna rör sig fritt. Ett moment kan kretsa kring oförlöst kärlek, t ex när Jens Albinus Herluf och Tammi Østs Asta möts i ett tjechovskt ofullbordat famlande efter varandra. Eller scener där man håller brandtal om konsten och storstaden: vad har vi järnvägar och ångfartyg till, om inte att resa till storstäderna och se den nya teaterkonsten?
Föreställningen peppras med anakronistiska referenser, typiska för Castorf. Här hänvisas till dagens finanskris, reklamvärlden, det nya skuespilhuset och Operaen samt vikten av att vårda en dansk kulturkanon. I detta sköna myller av tokiga infall och storstilade utspel växer det fram en brokig fresk som förenar Herman Bangs skildring av sin samtids kulturella och sociala piruetter med vår tids historielösa kulturgyckel. Storstaden då som nu är en teater full av ”stuk”, en dekor av ornament och förgyllning omkring ihåliga rum för vilsna själar.
Stuk
Det Kongelige Teater, Köpenhamn
Text: Herman Bang
Regi: Frank Castorf
Scenbild: Christian Friedländer
Kostym: Marie Johanne Edinger Plum
Medv: Jens Albinus, Tammi Øst, Ernesto Pica Carbone, Helle Fagralid, Birthe Nuemann, Arne Elkrog Hansen m fl
Publicerad 19/2 2009 SvD