teaterkritik - kulturproduktion

Anders Behring Breiviks Manifest 2083 – ny pjäs av Christian Lollike, Café Teatret Köpenhamn

Direkt från början markerar dramatikern Christian Lollike att Manifest 2083 inte är ett stycke illusionsteater om Anders Behring Breivik. Alla farhågor om att lilla Café Teatret vulgärt ska rida på en tragedi avvärjs. Föreställningen inleds med repliken:

– Mitt namn är Olaf Højgaard. Den 22 juli förra året satt jag och tittade på Tour de France i TV.

Han berättar om hur han mitt i sändningen såg breaking news från attentaten i Norge. Det som etableras med publiken är alltså ett möte med skådespelaren Olaf Højgaard, som i 90 minuter ska ta oss igenom en rad frågeställningar kring bombdåden i Oslo, massakern på Utøya och personen Anders Behring Breivik.

Højgaard talar i jagform och identifierar sig inte med Breivik. Scenjaget är snarare en blandning av honom och Christian Lollike. Han berättar engagerat om hur de kusliga dåden fick honom att vilja veta mer. Vem kunde utföra detta? Vilka idéer låg bakom? Vilken plats har de i vårt samhälle?

Snart bär han in en tung lunta papper på den lilla scenen. Det är Breiviks manifest. Olaf Højgaard, som är blek, allvarlig, muskulös, träningsklädd, börjar läsa upp valda stycken ur texten. Den talar om krig i vårt samhälle och utpekar fienden: den politiska korrektheten och multikulturalismen. Under föreställningen – eller snarare föreläsningen, som ibland illustreras med power point – återkommer han till luntan och läser upp Breiviks strategier för kampen mot det han kallar islamiseringen av Europa.

Idéerna är djupt antihumanistiska och Højgaard/Lollike bemöter dem med kyliga kommentarer. Han ifrågasätter också teaterns möjlighet att alls ta upp manifestet. Är jag bara Breiviks nyttiga idiot, undrar Højgaard, skrattar Breivik från sin cell åt att vi ger uppmärksamhet och stärker hans varumärke?

Det intressanta blir just frågan om teaterns möte med det extremt onda och obegripliga. Kan man bättre förstå detta mörker, dessa tankar genom att tränga in i personen?

Skådespelaren beskriver sin process av Method acting, där han byggt muskler på gym, knarkat steroider, lärt sig skjuta och kampmeditera. Han köper en uniform på nätet. Liksom Breivik gillar han våldsamma dataspel – en massaker ur World of Warcraft projiceras effektivt på fondväggen. Precis som Breivik är han fåfäng, arrogant, vill bli berömd, har riddarfantasier och vill tro på utopier.

Højgaard pumpar upp sig själv i denna grabbiga fantasivärld. I viss mån erkänner han och Lollike att det kan leda till en rasistisk världsbild och annorlunda samhällsanalys. Men, undrar han och tittar osentimentalt på oss i publiken, skulle jag kunna skjuta ihjäl en person? Tio? Sjuttiosju?

Intressant nog hade Det Kongelige Teater just i går premiär på Thomas Vinterbergs och Mogens Rukovs nya pjäs Kollektivet, som i betydligt mildare former uttrycker liknande samhällskritik. Den skildrar relations- och demokratikollapser i ett radikalt 70-talskollektiv. Detta är föräldragenerationen till Breivik, just de marxister och feminister han vill peka ut som skyldiga till förfallet i vårt moderna samhälle. Men det är betydligt lättare att ta till sig Vinterbergs sorgset humoristiska kritik av vänsterliberala egoister, eftersom han ändå bejakar demokratins instrument för förändring i samförstånd.

Det som gör Manifest 2083 till en obehaglig och i grunden hopplös teaterupplevelse är att den driver oss rakt in i Anders Behring Breiviks mänskliga och politiska återvändsgränd. Trots att Lollike återger fakta från utredningar och rättegång, och trots att Olaf Højgaards mångsidiga utspel skapar ett variationsrikt scencollage, så för det oss inte vidare. När Højgaard i den starka slutscenen står uniformerad och riktar ett gevär rakt ut mot publiken, pekar detta på hot som finns mitt ibland oss. Men vi lämnas utan att ha blivit klokare.

Manifest 2083

Café Teatret, Köpenhamn

Koncept, dramaturgi: Christian Lollike, Olaf Højgaard, Tanja Diers

Regi: Christian Lollike. Medv: Olaf Højgaard

Publicerad i SvD 18/10 2012

Läs mer om Christian Lollikes projekt med Manifest 2083:

Dansk dramatiker gör kontroversiell pjäs av Anders Behring Breiviks manifest >>>