teaterkritik - kulturproduktion

Simon J Berger – garantistämplad skådespelare

Simon J Berger från Brantevik är en av tolv skådespelare som i dagarna har utexaminerats från Teaterhögskolan i Malmö. Nu blir teatern blodigt allvar för 28-åringen, som dock redan sysslat med scenkonst och rollspel i mer än 20 år. Till hösten får svenska TV-tittare bekanta sig med Simon, som har en av huvudrollerna i dramaserien Upp till kamp. Men något kändisskap drömmer han inte om:

– Skådespeleriet är bara den sortens kneg jag vill ha. När det är som tråkigast känner jag ändå att jag älskar det, att det är värt allt.

Redan i småskolan drabbades Simon J Berger av teaterns kraft. Han var med i den berömda Vår Teater i Stockholm och en kulturälskande lärare lät eleverna sätta upp teater varje år. Ett tidigt minne för Simon var att spela träd i Odysséen

Hemma var det också kultur för hela slanten: Simons mamma är konstnären Gittan Jönsson och pappa är musikern Bengt Berger. Så när Simon som tonåring flyttade till Brantevik drogs han snabbt in i Simrishamns unga musikalliv: tillsammans med tre kompisar satte han ihop rymdmusikalen Space Pearls med 23 personer på scen!

ScenÖsterlen, där Simon även undervisat, har givit rika erfarenheter och inspiration, och för tre år sedan öppnades alltså portarna till den efterlängtade teaterhögskolan. Här har Simon fått ompröva sig själv i grunden, hur han står, går, talar, tänker och förhåller sig till andra människor:

– Jag har lärt mig våga vara på scenen. Att inte bli blockerad av att tänka på var man står och vad som sägs. En skådespelare måste vara medveten genom att förnimma, inte bara formulera verbalt. Den verbala intelligensen är en så begränsad del av vår intelligens.

Simon J Berger har också skrivit ett manifest, där han förespråkar ett mer levande spel mellan scen och salong. Skådespelaren måste ha en aktiv kontakt med publiken, anser han. Det kan vara med enkla gester eller blinkningar, utan att man lämnar rollen. Han tror inte på illusionsteater där man låtsas att inte se publiken.

Mest gillar Simon commedia dell’arte och maskspel:

– Ja där har jag haft verkliga upplevelser av teatermagi. Masken tar ju över helt, man slutar existera. I och med att ansiktet försvinner kan spelet befrias fullständigt av masken. Man upptäcker också andra saker om sig själv. Redan en clownnäsa kan förändra hela ansiktet, konstaterar Simon, som älskar att se den egensinniga commediagruppen 123 Schtunk.

Men någon clownnäsa bär han inte i Mikael Marcimains nya serie Upp till kamp, som sänds i SVT till hösten. Här spelar Simon överklasskillen Erik, som gillar Dylan och Bach och vill starta rockklubb i 70-talets Göteborg. Serien följer fyra unga människor under decenniet 1966-76, och speglar genom dem ett Sverige i social förändring. Simon, som inte var född då, har fått göra en del research inför sin roll:

– Jag fick ta reda på andra sätt att röra sig, hur man pratade, ja hur man rökte. Folk rökte ju som svin då. I dag är t ex rökning mer ett tecken på att man är lite sunkig.

I övrigt innebar rollarbetet ett karaktärsbygge där Simon kunde använda strategier han lärt sig på scenskolan. Regissören och ensemblen höll tätt ihop, vilket gav honom en trygghet i att agera framför en kamera.

Så nu är Simon J Berger en garantistämplad skådespelare, redo för både teater och film. Blir han en Jean, Hamlet, Arlecchino eller Faust? Det vet bara konsten.

Vem är Simon J Berger?

Yrke: Skådespelare

Karriär: Flera rollgestaltningar på Teaterhögskolan i Malmö, bl a den egna monologen Ikaros och Goldonis Gruffet i Chiozza. Roller och teaterarbete på Malmö dramatiska teater, ScenÖsterlen, Lunds studentteater m m.

Aktuell: Spelar en huvudroll i Mikael Marcimains SVT-serie Upp till kamp, som visas i höst (2007). Simon J Berger har senare uppmärksammats för rollen som Paul i tv-serien av Jonas Gardells Torka aldrig tårar utan handskar (2012), och en roll i Mikael Marcimains långsfilmsdebut Call Girl (2012)

Publicerad i Österlen 360° 2/2007

Läs mer om Simon J Berger här:

Europol, Eurotrash, EuroDisney, Eurosport, Eurodisco – av Jörgen Dahlqvist, regi Linda Ritzén, Teatr Weimar >>>