Postdramatisk teater - exemplet Camp X i Köpenhamn
På den nystartade Köpenhamnsteatern Camp X visades strax före jul ett märkligt stycke världshistoria. På två timmar slussades vi i kaotiska former från grottmänniskor till vikingar och vidare via Upplysningen, revolutioner och världskrig rakt in i nuet och vidare ut i en tänkt framtid om några tusen år där inte ens minnena av vem vi en gång var lär existera. Det fascinerande med denna omtumlande tidsresa var att skådespelarna knappt hann lägga av sig djurhudarna och vikingahjälmarna förrän de förmodades konversera om Voltaire eller ge en snabb introduktion till Einsteins teorier. Kanske är vi bara lätt förklädda grottmänniskor som försöker bära bilderna av en sofistikerad modern civilisation? Teatern kan som få andra konstarter ge en fysisk förnimmelse av olika tidslager i ett utvidgat nu. Och allra bäst lyckas det i den alltmer utbredda form som kallas postdramatisk teater.
Vad det primärt handlar om i den postdramatiska teatern är att bryta med färdigförpackade, illusionsbaserade skildringar av verkligheten för att i stället upprätta en dialog kring konstnärliga prövningar av ett undflyende, motsättningsfyllt nu. Vid ett seminarium på Camp X framhöll den teaterns konstnärliga curator Ditte Maria Bjerg att teatrar paradoxalt nog är de rum där det ”icke-teatrala” kan få plats, om man tänker sig att hela vår tillvaro i övrigt har teatraliserats med konsumtionsbeteenden, klasstillhörighet, sexualitet och yrkesroller som etableras enligt förutsägbara och kommersiellt exploaterade mönster.
Traditionell, psykologiserande teater tenderar att förlänga konsumtionskulturens logik genom att servera en färdig historia och tala till publiken som en rolldefinierad konsumentgrupp. Den postdramatiska teatern, däremot, utgår från individens nyfikenhet på vad som ligger bakom vedertagna sanningar och ifrågasätter villkoren för omgivande kulturella mönster. Därigenom bekräftas teatern som en plats vars centrala konstnärliga projekt är att stärka människans frihet att tänka och agera självständigt.
Publicerad i SvD januari 2008